- NSA overvåker datatrafikk i Danmark

Første gang danskene har blitt trukket inn i skandalen.

OVERVÅKER DANSKENE: National Security Administration (NSA) overvåker datatrafikk i Danmark, ifølge lekkede dokumenter. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/NTB Scanpix
OVERVÅKER DANSKENE: National Security Administration (NSA) overvåker datatrafikk i Danmark, ifølge lekkede dokumenter. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA overvåker datatrafikk i Danmark, ifølge lekkede dokumenter. Det er første gang det er kommet konkrete opplysninger om overvåking i Danmark, skriver avisa Politiken.

Den amerikanske avisa The New York Times omtalte i helgen lekkede dokumenter fra NSA hvor det ble beskrevet hvordan NSA hadde skaffet seg adgang til «intetanende» datasentre i en rekke land, deriblant Danmark. Andre land på lista er Tyskland, Polen, Sør-Afrika, Taiwan, Russland, Kina og Singapore.

Ifølge The New York Times er 13 dataservere dekket av overvåkingen, som inngår i et program som kalles «Packaged Goods» (innpakkede varer). Formålet med programmet er å overvåke hvordan data beveger seg rundt på nettet.

Amerikanske tjenestemenn forteller ifølge avisa at NSA ikke har hacket datasentrene, men skaffet seg tilgang ved å opprette frontselskaper som leier plass på serverne.

Danskene tause Opplysningene stammer fra dokumenter som den amerikanske etterretningsanalytikeren Edward Snowden har lekket til pressen. Det er første gang det er kommet konkrete opplysninger i lekkasjene fra Snowden om overvåking rettet mot Danmark, skriver Politiken.

Danmarks justisminister Morten Bødskov ønsker ifølge avisa ikke å kommentere saken, men viser til tidligere uttalelser om at regjeringen ikke har grunn til å tro at det foregår ulovlig amerikansk etterretningsvirksomhet i Danmark.

Heller ikke politiets etterretningstjeneste (PET) eller forsvarets etterretningstjeneste (FE) ønsker å kommentere avsløringene.

Pernille Skipper i det venstreradikale partiet Enhedslisten sier på sin side at hun vil kreve svar om saken.

- Vi må nå få oppklart om den danske regjeringen har gitt tillatelse til at NSA kan drive med overvåking i Danmark, sier hun.

Skattekart «Packaged Goods»-programmet, som overvåkingen skal ha inngått i, er ifølge The New York Times ment å støtte oppunder et støre overvåkingsprogram som går under navnet «Treasure Map» (skattekartet).

I en hemmeligstemplet PowerPoint-presentasjon fra NSA fortelles det ifølge The New York Times at «Treasure Map» skaffer til veie et «interaktivt kart over det globale internettet i nærmest sanntid».

Programmet bygger på en rekke datakilder og beskrives i den interne presentasjonen som et «massivt» verktøy for kartlegging, analyse og utforskning av internett.

I programmet samles opplysninger som viser hvor datamaskiner, mobiltelefoner og rutere befinner seg. Programmet kan ifølge presentasjonen spore alle typer gjenstander som er koblet til nettet, «hvor som helst, hele tida».

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer