Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NSA overvåket amerikanske advokater

Australia hjalp NSA med fortrolige klientsamtaler.

OVERVÅKET AMERIKANERE: NSA innhentet imformasjon fra et Chicago-basert advokatkontor. Her fra NSA sitt splitter nye hovedkvarter i Utah. Foto:AP Photo/Rick Bowmer.
OVERVÅKET AMERIKANERE: NSA innhentet imformasjon fra et Chicago-basert advokatkontor. Her fra NSA sitt splitter nye hovedkvarter i Utah. Foto:AP Photo/Rick Bowmer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye topphemmelige dokumenter formidlet av varsleren Edward Snowden viser at det ikke bare er utenlandske aktører som er blitt spionert på av NSA. Fortrolige klientsamtaler med det amerikanske advokatfirmaet ble overvåket da firmaet representerte Indonesia i en handelstvist med USA, skriver New York Times.

Regjeringen i Indonesia har lenge hatt samtaler med advokatfirmaet, noe som ble snappet opp av NSAs søsterorganisasjon i Australia. De underrettet NSA om saken og opplyste at kommunikasjonen med advokatfirmaet ble overvåket, og tilbød seg å dele denne informasjonen med NSA.

Dokumentene, som er datert til februar 2013, viser at den australske etterretningsorganisasjonen underrettet en NSA-offiser i Canberra om at «taushetsbelagt informasjon mellom advokat og klient kan bli inkludert» i informasjonsinnhentingen.

Overrasket
Advokatfirmaet er ikke identifisert i dokumentene, men New York Times opplyser at det trolig er snakk om det Chicago-baserte firmaet Mayor Brown, som på dette tidspunktet var rådgivere for den indonesiske regjeringen om handelsspørsmål. Firmaet hadde ikke fattet mistanke om at de var blitt overvåket.
   - Jeg lurer alltid på om noen lytter, man må være en idiot for å ikke tenke over det i dagens samfunn. Men jeg har aldri trodd at noen spionerte på oss, sier Duane Layton i advokatfirmaet til avisen.

Det er ikke kjent hva slags sak advokatfirmaet hjalp indoneserne med som gjorde at NSA fattet interesse, men det er kjent at Indonesia har hatt flere uenigheter i handelsspørsmål med USA de siste årene. Blant annet gjelder dette eksport av krydrede sigaretter og reker.

NSA har ikke anledning til å overvåke amerikanere uten rettslig kjennelse, og dette inkluderer selskaper, advokatfirmaer og andre organisasjoner basert i USA. Etter at Snowden-dokumentene i fjor sommer ble publisert har NSA-lederne gjentatte ganger påstått at de ikke overvåker amerikanere, selv om informasjonen stammer fra NSAs søsterorganisasjoner. Men organisasjonen har likevel anledning til å overvåke kommunikasjonen til amerikanere dersom har vært i kontakt med en utenlandsk regjering, men da under strenge interne regler.

Storstilt samarbeid
Ifølge tidligere Snowden-dokumenter samarbeidet NSA tett med Australia Signals Department om en stort overvåkingssenter i den australske byen Alice Springs. Her skal halvparten av personellet være NSA-ansatte. Samarbeidet skal i hovedsak være rettet mot overvåking av Asia, med spesielt fokus på Kina og Indonesia.

Etter terrorangrepet på Bali i 2002, som tok livet av 202 personer, deriblant 88 australiere, har australsk etterretning hatt et stort fokus på Indonesia.

Verken NSA eller australske myndigheter har ønsket å kommentere saken overfor New York Times.

Hele Norges coronakart