- NSA tenker som Stasi

NSA-varsleren Thomas Drake (56) er stolt over hva han har stelt i stand. - Edward Snowden står på mine skuldre, sier han til Dagbladet.

VARSLER: Thomas Drake er i dag utstøtt fra etterretningsmiljøet og kan trolig aldri få en jobb i offentlig sektor i USA. Han prøvde å lufte sine bekymringer rundt masseovervåkning overfor sjefene i NSA uten hell og valgte til slutt å gå til mediene. Foto: JAMES LAWLER DUGGAN / DAGBLADET
VARSLER: Thomas Drake er i dag utstøtt fra etterretningsmiljøet og kan trolig aldri få en jobb i offentlig sektor i USA. Han prøvde å lufte sine bekymringer rundt masseovervåkning overfor sjefene i NSA uten hell og valgte til slutt å gå til mediene. Foto: JAMES LAWLER DUGGAN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Thomas Drakes arbeidsplass er i dag en sølvfarget, kubeformet bygning utenfor Washington D.C. full av kabler, syltynne flatskjermer, blinkende telefoner og diskré kamuflert datakraft. Han er selger i en Apple-butikk, fra klokka 10 til klokka 19.

Fallet har vært svimlende for en 56-åring som tidligere var en sentrale leder i hovedkvarteret til etterretningskjempen National Security Agency. Men sett i lys av at noen av landets mektigste menn prøvde å få ham i fengsel resten av hans levetid, er han svært glad for å ha en jobb på gulvet å gå til, og friheten til å gjøre intervjuer som dette.

- NSAs tanke er at «vi trenger å vite alt». Det var jo også Stasis modell, sier Drake til Dagbladet.

Tilforlatelig minner han om at videochat-tjenesten vi bruker er «fullstendig kompromittert og har avlyttingsfunksjoner innebygd». Eksperten på elektronisk spionasje går ut fra at hans tidligere kolleger overvåker ham, og vokter seg vel for å si noe som kan oppfattes som lekkasjer av hemmeligstemplede opplysninger.  Men det dyptgripende omfanget av NSAs overvåkning er ikke lenger en hemmelighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer