NSB: - Særdeles kritisk

Oppfordrer folk til å holde seg hjemme. - Det er en vond beskjed for oss å gi.

FULL STOPP: E6 er stengt ved Espa nord for Minnesund. Det skaper store problemer for trafikkavviklingen. Foto: GORM KALLESTAD / DAGBLADET
FULL STOPP: E6 er stengt ved Espa nord for Minnesund. Det skaper store problemer for trafikkavviklingen. Foto: GORM KALLESTAD / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom du har basert dagens transportbehov på tog, og skal ferdes i østlandsområdet, er faren stor for at planene må endres drastisk; store deler av trafikken er nemlig lammet av flommen, som flere steder har gjort det umulig å få av gårde avgangene.

- Folk bør helst holde seg hjemme, eller sterkt vurdere hvorvidt de reise i dag, sier NSBs kommunikasjonssjef for persontog Åge-Christoffer Lundeby til Dagbladet.

Han legger til:

- Det er en vond beskjed for oss å gi, og viser hvor alvorlig situasjonen er. Den er særdeles kritisk.

Sjekk de siste flomrelaterte meldingene fra NSB

To store ras Dovrebanen er satt ut av spill på grunn av to store ras mellom Hamar og Eidsvoll. Busser er satt opp på strekningen, men Lundeby opplyser at heller ikke dette er ideelt.

- Det tar veldig lang tid å få av gårde busser og passasjerer, sier han.

Lundeby understreker at InterCity-avgangene kjøres med tog mellom Skien/Larvik og Eidsvoll, og Hamar og Lillehammer. Regionstrekningen Oslo-Trodheim kjøres med buss fra Oslo til Dombås, og videre med tog til Trondheim.

Også Kongsvingerbanen er rammet av flommen; her er strekningen Haga-Årnes satt ut av spill.

- Men her klarer bussene å ta unna trafikken, sier Lundeby.

E6 stengt Også bilistene merker virkningene av flommen.

- E6 er stengt ved Espa (nord for Minnesund) og vil være det en god stund, men det er umulig å si hvor lenge, opplyser Marius Råve, trafikkoperatør i Statens vegvesen, til Dagbladet.

- Vi er på vei til Espa for å se på skadene og vurderere hva som må gjøres for å sikre stedet. Deretter vil vi vurdere når det er mulig å åpne veien. Befaringen på stedet gjøres i samarbeid med entreprenør og politi, sier Håvard Vikheim, kommunikasjonsrådgiver i Vegvesenet, til Dagbladet.

Dagbladet får opplyst at det er lange køer i området, og at veien mellom Minnesund og Kolomoen (Stange) er stengt.

Sjekk trafikkmeldinger fra Vegvesenet

Omkjøring Politiet er kommet til Espa for å dirigere trafikken. De oppfordrer folk til å benytte følgende omkjøringsveier:

Fra Oslo:
Rv. 4 mot Gjøvik
E6 opp til Kløfta, derfra E16 til Kongsvinger og rv. 2 til Elverum.

Nordfra:
Rv. 4 fra Gjøvik til Oslo
Fra Elverum/Trysil: rv. 2 til Kongsvinger og E16 til Kløfta
Fylkesvei 24 anbefales ikke; den står i fare for å bli stengt pga. vann i veibanen.

STORE VANNMENGDER: Store nedbørsmengder har skapt betydelige problemer ved Espa nord for Minnesund.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STORE VANNMENGDER: Store nedbørsmengder har skapt betydelige problemer ved Espa nord for Minnesund. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer