NSB beklager deportasjon av norske jøder

- NSB har gjort lite for å bringe klarhet i hva som skjedde da de norske jødene ble sendt i døden med NSBs hjelp.

BEKLAGER: - Det er klart at forfølgelsen og deportasjonene av jødene er et mørkt kapittel i norsk historie, som også statsminister Jens Stoltenberg beklaget i fjor. NSBs deltakelse i denne historien er også sterkt beklagelig, sier NSBs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby. Foto: Benjamin A. Ward
BEKLAGER: - Det er klart at forfølgelsen og deportasjonene av jødene er et mørkt kapittel i norsk historie, som også statsminister Jens Stoltenberg beklaget i fjor. NSBs deltakelse i denne historien er også sterkt beklagelig, sier NSBs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Beklagelsen kommer etter at forfatterne Einar O. Risa og Jan Erik Vold etterlyser et større oppgjør med NSB og politiets rolle i deportasjonene.

NSB stilte til rådighet godsvogner som fraktet internerte jøder fra arbeidsleiren Berg ved Tønsberg, fram til kaia i Oslo der lasteskipet Donau transporterte jødene videre til tyske konsentrasjonsleire.

Forfatterne Einar O. Risa og Jan Erik Vold har engasjert seg i saken og etterlyser et større oppgjør både med NSBs og med politiets rolle i deportasjonene, skriver Dagsavisen.

Risa mener NSB har gjort lite selv for å bringe klarhet i hva som skjedde da de norske jødene ble sendt i døden med NSBs hjelp. NSB svarer på kritikken med å beklage selskapets rolle under deportasjonene.

- Det er klart at forfølgelsen og deportasjonene av jødene er et mørkt kapittel i norsk historie, som også statsminister Jens Stoltenberg beklaget i fjor. NSBs deltakelse i denne historien er også sterkt beklagelig, sier NSBs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby.

Han sier dette er så langt man kan komme en beklagelse fra NSBs side.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer