NSB får ikke råd til krengetog

Sentrumsregjeringen inngikk natt til i dag forlik med Høyre og Fremskrittspartiet om samferdselsbudsjettet for neste år. Forliket betyr at NSB ikke får nok penger til å ruste opp jernbanenettet for å ta i bruk de nye krengetogene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen fikk derimot flertall for å bevilge 80 millioner kroner mer til vedlikehold av veier.

  I juni i år vedtok Stortinget Norsk jernbaneplan, hvor det ble vedtatt at NSB skulle få 1,6 milliarder kroner i løpet av de neste fire årene for å ruste opp jernbanenettet. Men da samferdselskomiteen sent natt til i dag var ferdig med innstillingen, hadde den bare bevilget litt over 75 millioner kroner til dette på neste års budsjett.

«Lurt opp i stry»

Arbeiderpartiet og SV ville bevilge over 100 millioner kroner mer, men fikk ikke med seg sentrumspartiene, Høyre og Frp. Leder i samferdselskomiteen, Oddvard Nilsen fra Høyre, forklarer det slik:

  - Det vi gjorde i Jernbaneplanen, er et rammevedtak som ikke er saldert. Stortinget gjør kun årlige bindende bevilgninger i budsjettene, sier han.

  Han opplyser at regjeringen har sagt at den vil komme tilbake til krengetogene i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

  SVs samferdselspolitiske talsmann Inge Myrvold mener NSB er lurt opp i stry.

  - De har bestilt togene og er nødt til å betale dem, men de får ikke utnytte dem. De har kjøpt Rolls Royce, men de har kjerrevei å kjøre Rolls Roycen på, sier han.

Ap overrasket

Arbeiderpartiets Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er overrasket over at regjeringspartiene igjen har fått gjennom et budsjett ved hjelp av Høyre og Fremskrittspartiet.

  - Jeg er overrasket, særlig på bakgrunn av at regjeringspartiene har understreket at de ønsker å satse på jernbanen, og ønsker en overgang fra vei til bane. Her la Ap fram et forslag om en betydelig satsing på jernbanen. Det gikk regjeringspartiene imot, og valgte heller et samarbeid med Frp og Høyre, sier Schjøtt-Pedersen.

  Aps saksordfører for jernbanesaker, Sverre Myrli, er skuffet over at flertallet ikke ville være med på å øke bevilgningene for å legge til rette for krengetog på Sørlands-, Dovre- og Bergensbanen.

  - De borgerlige sprer usikkerhet omkring hele krengetogsatsingen, sier han.

Alvorlig

Administrerende direktør i NSB, Osmund Ueland, sier at dette er en meget alvorlig situasjon.

  - Vi har bestilt krengetogene, og vi trenger en skikkelig bane å kjøre på. Vi ventet med å bestille krengetogene i sommer til Stortinget hadde vedtatt en investeringsramme for de nærmeste fire årene på 1,6 milliarder kroner, sier han til NRK Dagsnytt.

  Ueland sier at det er Stortinget som har etterlyst satsingen på krengetog. Han mener det er viktig at Stortinget legger til rette for at banen bygges ut slik at en umiddelbart får full effekt av krengetogene når det gjelder redusert reisetid og høyere frekvens.

(NTB)