Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NSB får konkurranse

Stortingsflertallet vil åpne for konkurranse i samferdelssektoren. Både NSB, Posten og Luftfartsverket skal gjøres om til aksjeselskaper. SP-leder Odd-Roger Enoksen frykter utflagging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld ble det klart at flertallet på Stortinget vil gjennomføre en kraftig omlegging av norsk samferdsel. Konkurranseutsettingen av samferdselssektoren vil bli en høyredreining i forhold til dagens samferdselsstruktur, melder NRK.

Økt konkurranse

Det er regjeringspartiene og Fremskrittspartiet som går inn for å øke konkuransen i samferdselssektoren. Reformen er mer omfattende enn tidligere foreslått i regjeringens Sem-erklæring.

Foruten et ønske om å gjøre NSB, Posten og Luftfartsverket om til akjseselskaper, vil de også åpne for konkurranse om ferjedrift på riksveinettet, samt flere gi konsesjoner på ekspressbussruter. Det ble i går klart at det er flertall for planene på Stortinget.

- Dette kommer til å gi oss et bedre transporttilbud, mener samferdselspolitisk talsmann for Frp, Kenneth Svendsen. Han tror togpassasjerer vil nyte fordeler av at NSB blir omgjort til aksjeselskap og får konkurranse av andre jernbaneselskaper.

Frykter utflagging

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet står sammen mot stortingsflertallet når det gjelder samferdselsreformen.

- Vi mener det vil gå ut over brukerne, og ikke sikre folk tjenester til en god pris over hele landet, sier AP's samferdselspolitiske talskvinne Oddbjørg Starrfeldt til NRK.

Sp-leder Odd Roger Enoksen er også kritisk til reformen. Han frykter at Posten, NSB og Luftfartsverket kan bli solgt til utlandet fordi stortingsflertallet vil omgjøre statlige bedrifter til aksjeselskaper.

Hele Norges coronakart