NSB forgiftet drikkevannet

MARIHOLTET (Dagbladet): En og en halv kilometer unna Romeriksporten er drikkevannsbrønnen til Birger Baastad forgiftet. - Jeg bor her sammen med sønnen min Morten, som er åtte år. Det er klart jeg er engstelig, sier Birger Baastad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han hadde ikke tenkt seg muligheten av at noe slikt kunne skje. Det er langt fra jernbanetunnelen til Baastads hus inne i skogen.

NSB Gardermobanen hadde nok heller ikke tenkt tanken.

Det var bydelsoverlege i Hellerud bydel, Frank S. Thrana, som fikk brønnen undersøkt.

Resultatet fra analysen av brønnen fikk Birger Baastad fredag kveld. Giftinnholdet er ti ganger høyere enn tillatt drikkevannskvalitet.

Forbannet

Bydelsoverlegen og Folkehelsa påpeker at det ikke er helsefarlig å bruke vannet med dagens nivå av akrylamid, men anbefaler likevel brukerne ikke å drikke vannet.

- Folk sier det ikke er farlig, men det er ikke særlig gøy å åpne kranene, sier Birger Baastad. - Og hva slags verdier har det vært tidligere?
Han er mildt sagt forbannet.

- Vi er blitt informert av bydelsoverlegen, men har ikke hørt noenting fra Gardermobanen. De er så arrogante, sier Birger Baastad.

- Drikkevannet vårt er ødelagt, det er saken. Da får de også ordne opp slik at vi har drikkevann tilgjengelig.

- Hvorfor?

- Hvorfor herjer de slik med oss? spør Birger Baastad.

- Jeg skjønner ikke at de kan herje slik med oss som de gjør.

- Er du engstelig?
- Klart det. Jeg har jo en guttunge på åtte år. Jeg forklarer at han ikke kan pusse tennene med det vannet, men med det andre vannet.

- Han skjønner det nok. En dag sa han: «Porten burde ikke vært der ...»
Det er funnet giftstoffer i fire drikkevannsbrønner. Mest i en brønn som ligger 800 meter fra Romeriksporten. Der er giftinnholdet 28 ganger over akseptabelt nivå.

Hos Baastad er giftinnholdet ti ganger høyere enn akseptabelt drikkevannskvalitet. Brønnen, som ligger i hagen, er 70 meter dyp.

Bydelsoverlegen og Folkehelsa påpeker også at det ikke er farlig å vaske seg i vannet eller bruke det til klesvask.

Birger Baastad kvier seg for begge deler.

- Jeg er ikke akkurat lysten på å sette i gang vanskemaskinen, sier han.
Han frakter drikkevann i kanner fra Oslo hvor han jobber.

- At de ikke skjønner hva de driver med, sier Baastad og snakker om NSB Gardermobanen som bygger Romeriksporten.

- Det er helt håpløst å ødelegge naturen på denne måten. Det bor flere her ute enn oss. Jeg kjenner ikke til at de har fått noen slags beskjed.
- Se hva som skjer i Østmarka. Jeg fikk en aha-opplevelse da jeg var innover i marka en dag. Det sto grunnvannsmålere over alt. Du blir sittende med en følelse av at ting forsvinner rundt deg. Og hva med framtida? Hva skjer da?

- Nei, dette er forferdelige greier, sier Birger Baastad.

Erstatning?

Han har allerede tenkt tanken om erstatning.

- Hvordan står man i en slik sak? spør han.

- Advokater? Helt sikkert dyrt. Det kan man vel ikke tenke på en gang, sier Birger Baastad .

Foreløpig forlanger han ikke så mye. Bare at NSB Gardermobanen vil bry seg litt. Ta kontakt - og i alle fall skaffe drikkevann uten giftstoffet akrylamid.

<B>ENGSTELIG OG FORBANNET:</B> Langt inne i skogen bor Birger Baastad sammen med sin åtte år gamle sønn Morten. Han har fått brønnen sin forgiftet etter arbeidet i Romeriksporten. Han er fortvilet - og ber om at NSB Gardemobanen tilbyr sin hjelp for å skaffe rent drikkevann.
<B>Alenefar Birger Baastad er bekymret for sønnen.</B>