Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NSB kastet betalende student av toget

Politiet ble tilkalt da konduktøren mente Adeell Choudhari (21) ikke hadde bevist studentstatusen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Adeell Ilyas Choudhari (21) tar toget fra Moss til Oslo, der han studerer, hver dag. Da viser han frem student-månedskortet sitt til konduktørene, uten at han har hatt noen problemer på togturen - fram til i dag.


- Konduktøren ba meg bevise at jeg er student. Jeg viste ham studentbeviset mitt, men hadde ikke med meg semesterkortet som viser at jeg har betalt semesteravgift. Det må vises fram når man kjøper månedskortet, så jeg fortalte at jeg derfor måtte være student, sier Choudhari til Dagbladet.no.

På månedskortet står navn på studenten, og Chaudhari viste i tillegg legitimasjon for å bevise at student-månedskortet var hans. Likevel ble han bedt om å forlate toget, noe han nektet  å gjøre.

Men før han rakk å diskutere ferdig med konduktøren var politiet kommet til stedet.

Ringte skolen

- Konduktøren ba meg gå av på Ski stasjon fordi kortet mitt var ugyldig. Jeg fortalte han at jeg ikke ønsket å gå av fordi jeg syntes det var feil at jeg som har betalt for togturen, skal kastet av. Dessuten måtte jeg rekke skolen. Men han ble forbannet og ringte politiet, forteller Choudhari.

Choudari går tredjeåret på dataingeniørstudiet ved Høgskolen i Oslo. For å overbevise konduktør og politiet ringte han skolen.

- Men de ønsket ikke å snakke med skolen, selv om jeg hadde dem på tråden, sier Choudhari.

SEMESTERKORT:- Jeg skal begynne å ta med semesterkortet, selv om jeg mener at det er unødvendig ettersom jeg viser det frem når jeg kjøper månedskortet, sier Choudhari. Alle foto: ZAKIA AHMED AKKOUH
SEMESTERKORT:- Jeg skal begynne å ta med semesterkortet, selv om jeg mener at det er unødvendig ettersom jeg viser det frem når jeg kjøper månedskortet, sier Choudhari. Alle foto: ZAKIA AHMED AKKOUH Vis mer

Politiet tok med Choudhari ut av toget uten at de, ifølge Choudhari, hørte på forklaringen hans først.

- De to politibetjentene sa at konduktøren hadde sagt at kortet var ugyldig og at de bare gjorde jobben sin, forteller Choudhari.

- Konduktøren hadde rett

- Mest av alt synes jeg det var pinlig. Hva tror folk på toget om meg, at jeg er kriminell?. Jeg synes det er trist at sånne ting kan skje hos NSB, sier han.

Informasjonssjef i NSB, Åge-Chrisstofer Lundeby, mener at konduktøren bare fulgte reglene.

- Regelverket sier at man må ha med bekreftelse på at man er student for å kunne bruke student-månedskort. Månedskortet og studenkortet var på plass, men ikke semesterkortet. Han har da bevist at han har vært student en eller annen gang, men ikke at han er det nå. Dermed mangler en tredjedel av billetten, sier Lundeby til Dagbladet.no.

Lundeby, som har snakket med konduktøren som kastet Choudhari av toget, forteller at konduktøren først krevde mellomlegget betalt, men at dette kravet ble avvist fra Choudhari.

- Noen konduktører er ikke så nøye med at man må ha med semesterkort, men denne konduktøren fulgte bare reglene, sier Lundeby.

image: NSB kastet betalende student av toget

Mellomløsninger

- Er det vanlig å ringe politiet når slike ting skjer?

- På generelt grunnlag, må jeg si at dette er lite gunstig for oss. For av hensyn til andre passasjerer ønsker vi å unngå forsinkelser. Men i enkelte tilfeller kan det være nødvendig. Jeg sier ikke at dette var et slikt tilfelle, forklarer Lundeby.

Han ønsker å beklage overfor andre kunder at dette førte til forsinkelser.

- Dersom Choudhari følte seg urettferdig behandlet, ønsker vi selvfølgelig å beklage overfor han også. Vi ber han om å ta kontakt med oss dersom dette er tilfellet, slik at vi får ordnet opp i dette på en skikkelig måte, sier Lundeby.

-UGYLDIG: Månedskortet, som koster over 1400 kroner, er ugyldig dersom semesterkortet ikke er medbrakt.