NSB: Stilling ledig

NSBs styre arbeider videre for å finne en arvtager etter at Osmund Ueland i går fikk avskjed på grått papir. Men hvem vil ha jobben med det styret som sitter nå? - Styret må gå, mener kriserådgiver Rune Mørck Wergeland i Geelmuyden.Kiese.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Randi Flesland er ufrivillig konstituert toppsjef i NSB inntil styret finner en ny konsernsjef etter Osmund Ueland.

- Spørsmålet er om noen har lyst til å lede NSB med det styret som sitter i dag, sier kriserådgiver Rune Mørck Wergeland fra Geelmuyden Kiese til Dagbladet.no.

- Ueland har ikke styrt alene. Beslutningen om å sparke Ueland er fattet av et styre som velger å sende en martyr foran seg i form av Ueland.

Til nå har administrerende direktør Berit Kjøll i NSB Gardermobanen takket nei til tilbudet om toppjobb. Det samme gjorde Flesland og viseadministrerende direktør Vidar Østereng.

Hele styret må gå av

Mørck Wergeland sa til Dagbladet i forrige uke at det trolig ville være det beste for NSB dersom Ueland gikk av - for å redde NSBs image. Men så lenge styret blir sittende, mangler NSB fortsatt tillit, mener Mørck Wergeland.

- Man må nå diskutere hvor lenge styret kan bli sittende, sier han. Det er klart at styret må ha tillit til ledelsen, men ledelsen må også ha tillit til styret.

Nå har både visekonsernsjef Randi Flesland og viseadministrerende direktør Cecilie Ditlev-Simonsen sagt opp sine stillinger i NSB.

- Det at begge disse lederne følger Ueland, er det et nytt signal om at styret ikke har tillit i NSBs ledelse, sier Mørck Wergeland.

Langvarige problemer

Mørck Wergeland viser til at NSB er en statsbedrift som har slitt lenge i motvind.

- Departementet og styret har pålagt, men Stortinget har ikke bevilget, påpeker han.

- Det sier seg selv at det er ganske umulig å drive en bedrift når rammebetingelsene endres fortløpende og kortsiktig politisk gevinst går foran langsiktig arbeid i NSB.

I styret sitter Arent M. Henriksen, Bjørg Simonsen, Lise Lotte Solum, Kristin Bjella, Ove Fløtaker, Ove Dalsheim, Bjørn Sund og Øystein Aslaksen. Styreformann Arent M. Henriksen har ikke vært tilgjengelig for kommentar.