NSB tjente på krigen - mens de ansatte drev motstandsarbeid

Norske tog fraktet tyske våpen og soldater. Men mange av NSBs ansatte var dypt involvert i aktivt motstandsarbeid.

NORSKE FLAGG OG HAKEKORS: Fra gjenåpningen av Rørosbanen, der lokomotivet var dandert med så vel norske farger som tyske hakekors.
NORSKE FLAGG OG HAKEKORS: Fra gjenåpningen av Rørosbanen, der lokomotivet var dandert med så vel norske farger som tyske hakekors. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAMAR (Dagbladet): I utstillingen «Mørke spor» på Jernbanemuseet i Hamar viser kurator Bjørg Eva Aasen fram dokumenter, gjenstander og bilder som har ligget på kistebunnen i over 70 år.

- En del av det vi dokumenterer, er at NSB - fra første krigsdag - tjente penger på den tyske okkupasjonen. Det første som ble inntatt i de store byene, var nettopp jernbanestasjonene. Disse var viktige for transporten av tropper og av våpen. Og det tette samarbeidet skulle fortsette helt til krigens slutt, sier Bjørg Eva Aasen.

Jødetransport Et spesielt dystert kapittel er brevene som viser hvor kaldblodig NSB-ledelsen også sørget for å innkassere kostnadene ved å sende de norske jødene med tog til Oslo - der de ble sendt om bord i ventende skip og deportert til den sikre død i Auschwitz.

Da regningen ikke ble gjort opp til fristen, kom det påminnelse fra NSB.

Glemt motstand - Historien om det omfattende motstandsarbeidet som mange jernbanefolk utførte, gikk helt i glemmeboka etter at krigen var over. Det hadde to åpenbare årsaker, sier Bjørg Eva Aasen:

- NSB-ledelsen hadde hatt så mange svin på skogen, at den ikke ønsket fokus på noe av det som foregikk under krigen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.