Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NSB varsler forsinkelser og innstillinger under streik tirsdag

Medlemmer i Norsk Jernbaneforbund streiker i tre timer.

VARSLER FORSINKELSER: Medlemmer i Norsk Jernbaneforbund krever garanti om å få beholde jobben når regjeringen skal privatisere trafikken på flere togstrekninger. Tirsdag streiker de. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VARSLER FORSINKELSER: Medlemmer i Norsk Jernbaneforbund krever garanti om å få beholde jobben når regjeringen skal privatisere trafikken på flere togstrekninger. Tirsdag streiker de. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NSB opplyser at det forventes innstillinger og forsinkelser i togtrafikken under den politiske streiken, som varer fra klokken 10 til 13.

- Den politiske streiken vil medføre enkelte innstillinger og forsinkelser i togtrafikken, skriver NSB på sine nettsider

Rundt 500 renholdere og vedlikeholdsarbeidere risikerer å miste jobben sin når jernbanetrafikken på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen skal legges ut på anbud, og det er disse som streiker tirsdag.

De aller fleste av de togansatte som blir berørt av konkurranseutsettingen, kommer til å få bli med over til eventuelt nye selskaper som ledd i en såkalt virksomhetsoverdragelse. Men renholdere og vedlikeholdsarbeidere er ikke sikret dette, ifølge Jernbanedirektoratet. Dermed er det fritt fram for en ny aktør til å velge en annen og rimeligere løsning for renhold og vedlikehold.

– Løper fra løftene

Både SV og Arbeiderpartiet har uttrykt sympati med de streikende.

– Regjeringen lovet at jernbanereformen ikke skulle gå utover lønns- og arbeidsbetingelser. Nå løper de fra løftene. Streiken er nok et varsel om at Norge nå trenger en ny arbeidslivspolitikk for de mange vanlige arbeidsfolkene. Vi må gi arbeidsfolk tryggheten tilbake, sier Ap-nestleder Hadia Tajik i en epost til NTB.

Advarer

I helgen gikk SV-leder Audun Lysbakken ut og sammenlignet situasjonen innenfor togtrafikken med luftambulansekrisen i nord.

– Luftambulansekrisen er et eksempel på hvor ille det kan gå når anbud gjøres uten å ivareta de ansatte. Nå håper jeg flertallet på Stortinget setter foten ned for dette og blir med å sikre at disse anbudene i det minste blir gjort på en skikkelig måte når regjeringen først har tvunget det gjennom, sa Lysbakken.

– De eneste som tjener på at renholdere og verkstedarbeiderne kan miste jobben, er selskapene som vinner anbudene, sa SV-lederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media