NSB vil gi lokførerne våpen

NSB dropper forslaget om å finansiere helikoptre med personell som kan fly ut og avlive påkjørt hjortevilt. Isteden får lokførerne tilbud om å ta med seg våpen på utvalgte strekninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NSB har høstet sterk kritikk etter at de fra årsskiftet fjernet våpnene fra togene sine under henvisning til at det var i strid med våpenloven å ha slike våpen om bord.

Resultatet er at det tar lengre tid å få avlivet vilt som blir påkjørt av tog. I januar ble 207 rein og elg påkjørt, av disse levde 96 etter påkjørselen og måtte vente opptil flere timer før personell kom fram og kunne avlive dem.

- Det vi har tilbudt som en midlertidig løsning ut denne vinteren er å la lokfører rekvirere ut våpen på bestemte steder i tilknytning til Nordlandsbanen og Rørosbanen. Det er på disse to banestrekningen hvor det er desidert flest påkjørsler av dyr, sier informasjonssjef Preben Colstrup i NSB til NTB.
Kritisk til helikopter
NSB hadde torsdag i forrige ute et møte med Samferdselsdepartementet, Mattilsynet, Justisdepartementet og Politidirektoratet. NSB foreslo først å påkoste helikopterskyss av personell som kan ta seg ut til dyr som må avlives etter påkjørsel fra tog. Dette forslaget ble imidlertid så negativt mottatt, først og fremst av Direktoratet for naturforvaltning og Jernbaneverket, at NSB trakk tilbudet tilbake, sier Colstrup.

Colstrup understreker at det fortsatt ikke er lov å oppbevare våpen i togene.

- Men vi forutsetter at departementet gir oss anledning til å la lokfører rekvirere våpen. Dette gjør vi utelukkende for å redusere dyrenes lidelser, sier informasjonssjefen i NSB.


Iverksettes snart
Muligheten for å rekvirere våpen for å avlive påkjørte dyr skal være basert på frivillighet.

- Dermed unngår vi at personell som ikke føler seg egnet til det, er i besittelse av våpen om bord i toget, sier Colstrup.

NSB har allerede bestilt skap for de aktuelle stasjonene og godkjent futteral til våpnene under transport.

- Ordningen iverksettes så snart utstyret er på plass, sier Colstrup.
(NTB)