NSBs kontrollrutiner sviktet

NSB oppdaget ikke den alvorlige sprekkdannelsen i hjulakselen til Signatur-toget som sporet av ved Nelaug stasjon i Aust-Agder lørdag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den mangelfulle rutinekontrollen for kort tid siden førte til at det livsfarlige toget fikk kjøre videre helt til det sporet av.

Utmattingsbrudd i drivakselen er årsaken til at morgentoget fra Kristiansand til Oslo sporet av ved Nelaug stasjon. Ingen kom til skade, men uhellet gjorde ledelsen i NSB, Jernbaneverket og Jernbanetilsynet svært bekymret for sikkerheten på de nye høyhastighetstogene.

Grunnen er ikke bare det oppsiktsvekkende i at drivakselen røk tvers av. Med større fart kunne menneskeliv ha gått tapt. Minst like alvorlig er det at feilen ikke ble oppdaget.

Alvorlig situasjon

Da ulykkestoget ble kontrollert for cirka en måned siden, ble ikke hele drivakselen kontrollert. Dermed ble ikke sprekkdannelsen, som høyst sannsynlig var godt på vei, oppdaget.

Etter et oppklaringsmøte med NSB i går kveld sa Jernbanetilsynets direktør, Sverre Quale, til Dagbladet:

- Dette er en meget alvorlig situasjon. NSB må nå ikke bare finne den direkte årsaken. De må også lete etter bakenforliggende, grunnleggende feil ved utforming og dimensjonering av hjulakslingen og forbedre inspeksjons/vedlikeholdsprogrammet. Det er åpenbart mangelfullt når det ikke klarte å avdekke denne typen feil.

Quale betegner akselbrudd som den mest alvorlige situasjonen et tog kan komme i, nest etter front-mot-front-kollisjon.

For tidlig

I går kveld laget NSB et nytt inspeksjonsprogram, ifølge Tom Ingulstad, direktør for drift og teknikk.

- Det ser ut som om det er en svakhet i inspeksjonsprogrammet. Sprekkdannelsen fikk lov til å utvikle seg over tid uten at det ble oppdaget.

- Hvem sin feil er det?

- Det er for tidlig med skylddeling ennå.

tore.gjerstad@dagbladet.no

GRANSKER: Tony Hilleblom fra Veritas undersøker ett av togene som ble satt ut av drift som følbe av avsporingen ved Nelaut stasjon lørdag morgen.