NSM lanserer «statsautorisert hacking» etter Null_CTRL

- Dette synes vi Dagbladet bør ta kred for, sier NSM.

OPERASJONSENTRAL: Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM ) behandler rundt 40 saker hver dag. Nå skal NSM ta i bruk et nytt verktøy for å skanne etter svakheter på kundenes nettverk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OPERASJONSENTRAL: Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM ) behandler rundt 40 saker hver dag. Nå skal NSM ta i bruk et nytt verktøy for å skanne etter svakheter på kundenes nettverk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har i dag presentert en helt ny tjeneste for testing av datasikkerhet.

Tjenesten kommer ifølge NSM som et resultat av Dagbladets prisvinnende serie «Null_CTRL» - om sviktende datasikkerhet i private hjem, på jobb og i det offentlige rom.

- Det gjør den. Mange var ikke klar over de mulighetene som lå i det Dagbladet gjorde, sier direktør Hans Christian Pretorius ved operativ avdeling i NSM.

Sviktende sikkerhet I serien «Null_CTRL» brukte Dagbladet nettjenesten Shodan for å kartlegge hvilke enheter som er koblet til Internett i Norge, og hva det er mulig for hvem som helt å finne uten sikkerhet på nett.

Det er snakk om webkameraer hvem som helst kan inn på, databaser, servere og andre enheter med sensitiv informasjon. Ikke minst er det snakk om industrielle styringssystemer hvor uvedkommendes adgang kan medføre fare for liv og helse.

Dagbladet varslet Nasjonal sikkerhetsmyndighet, eiere og/eller nettleverandører om cirka 2500 IP-adresser med mulig kritisk innhold.

- Skremmende - Det som er skremmende, er hva journalister i Dagbladet uten spesielle datakunnskaper er i stand til å finne. Hva da med statsmakter, organiserte kriminelle og hackere, har seniorrådgiver Vidar Sandland ved Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis) tidligere uttalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer