Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NTB erfarer: Endringer i regjeringen blir avgjort i ekstraordinært statsråd senere i dag

Sandberg er ute av tenkeboksen.

ENDRINGER: Endringer i regjeringen blir avgjort i ekstraordinært statsråd senere i dag, etter det NTB erfarer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ENDRINGER: Endringer i regjeringen blir avgjort i ekstraordinært statsråd senere i dag, etter det NTB erfarer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen avholder ekstraordinært statsråd senere i dag. Der vil det bli utnevnt en ny permanent justisminister og muligens også en ny fiskeriminister.

Frp-veteranen Per Sandberg er i dag fungerende justis-, beredskaps- og innvandringsminister i tillegg til å være fiskeriminister. Før påske varslet Sandberg at han ville tilbringe høytiden i tenkeboksen. Jobben som justisminister på permanent basis ville bli hans hvis han ønsket den, etter det NTB fikk opplyst fra flere hold.

Dersom Sandberg blir ny justisminister, må en ny fiskeriminister på plass. Etter det NTB forstår ligger det ikke an til større endringer i denne omgang.

Det er muntlig spørretime på Stortinget onsdag, og statsråd på Slottet ventes å bli avholdt etter klokken 12 en gang.

Åpen om fortida

Sandberg har vært åpen om at han er usikker på om han ønsker justisministerposten. Årsaken er blant annet at nordtrønderen i 1997 ble idømt 3 000 kroner i bot for å ha skallet ned en asylsøker, en hendelse han senere har beklaget og «angret bittert» på.

I 2013 ba Sandberg selv om å få slippe å bli statsråd fordi han blant annet fryktet for støy rundt hans person. Dette kom fram i hans biografi «Mot min vilje». ​

– Jeg kan ikke stå og se på at statsministeren må stå og besvare spørsmål om mine uttalelser og mine handlinger for 20 år siden, sa Sandberg til Adresseavisen.

Saken kom blant annet opp da Sandberg gjestet Politisk kvarter på NRK fredag før palmehelgen.

– Jeg tror ikke en slåsskamp på et nachspiel i 1996 vil hindre meg i å gjøre gode vurderinger som justisminister, sa han.

Sandberg har ikke besvart NTBs henvendelser tirsdag kveld eller onsdag morgen.

Som Dagbladet skrev samme dag som Sylvi Listhaug gikk av som justisminister, er det rettslig helt greit at straffedømte Sandberg blir justisminister. Erna Solberg stiller seg bak Sandberg og mener det er uproblematisk at en tidligere straffedømt får ansvaret for lov og rett i Norge.

- Jeg er generelt tilhenger av at folk får en ny sjanse her i livet. Det er en norsk verdi at man kan gjøre noe annet og komme tilbake i livet når man har sonet og gjort opp, sier Solberg til Dagbladet.

MOTTOK E-POSTER: Svenske Per Sandberg har fått et unikt innblikk i norsk politikk og lobbyvirksomhet. Video: Vegard Venli og Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Ikke Nesvik, neppe Njåstad

Flere navn har vært nevnt som mulige erstattere for Frp-veteranen som har vært fiskeriminister siden 2015. En av kandidatene som det har vært spekulert på, er tidligere parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik.

– Det er en ære å bli nevnt i slike sammenhenger, men jeg er i Ålesund, så det er ikke meg, sier Nesvik til NTB.

En annen kandidat som har vært oppe, er Frps finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad (37). Men han avviste onsdag at han var på vei over i ny jobb.

– Jeg er godt fornøyd med å sitte i finanskomiteen, sa Njåstad da han onsdag morgen møtte i NRKs Politisk kvarter.

Flere navn

Kjell-Børge Freiberg, tidligere statssekretær i Olje- og energidepartementet og medlem av næringskomiteen på Stortinget, er en annen aktuell kandidat dersom Sandberg skal erstattes som fiskeriminister. 46-åringen er fra Hadsel i Nordland.

– Jeg er innvalgt til Stortinget som førstekandidat fra Nordland og trives utmerket med det. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier han til NTB.

Også statssekretær i Landbruksdepartementet, Hanne Maren Blåfjelldal (36) fra Valdres, har vært framme i spekulasjonene. Hun har ikke besvart NTBs henvendelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!