Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NTB med kongetabbe

Feilsiterte kong Harald.

UTTALTE SEG: Kong Harald er for tida på statsbesøk i Slovenia, men ga tidligere i dag en kort uttalelse i forbindelse med Krigskors-saken. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX
UTTALTE SEG: Kong Harald er for tida på statsbesøk i Slovenia, men ga tidligere i dag en kort uttalelse i forbindelse med Krigskors-saken. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk Telegrambyrå (NTB) trekker i ettermiddag en sentral uttalelse kong Harald skal ha kommet med i forbindelse med sin ikke-deltakelse under Krigskors-utdelingen 8. mai.

Forklaringen er at kongen ikke har kommet med uttalelsen han er sitert på av byrået, og som delvis ligger til grunn for statsminister Jens Stoltenbergs svar til Dagbladet tidligere i dag.

Dermed faller bunnen ut av tvilen som utover dagen er sådd rundt Dagbladets sakskompleks; tvilen er i all hovedsak konstruert rundt det feilaktige sitatet fra NTB. Med det svekkes også Stoltenbergs argumentasjon om at kongen ikke ble nektet å delta under seremonien.

Satte foten ned Nyhetsdagen har vært preget av Dagbladets avsløring av at kong Harald selv ønsket å dele ut Norges høyeste utmerkelse Krigskorset med sverd på frigjøringsdagen 8. mai, men at Jens Stoltenbergs regjering satte foten ned for monarkens deltakelse ved seremonien.

Medietrykket mot så vel regjering som kongehus har vært stort i kjølvannet av saken, og i 13-tida sendte NTB ut en uttalelse fra kongen:

«Kongen understreket at hadde han ønsket å dele ut medaljene selv, ville han sagt ifra om det.»

Uttalelsen ble viderebrakt av en lang rekke medier, og ble aktivt brukt av Jens Stoltenberg da han overfor Dagbladet hevdet at beslutningen om kongens fravær ble tatt i fellesskap:

- Selvsagt har aldri kongen blitt nektet å delta. Han sier jo selv at han ville sagt fra dersom det var tilfellet, sa statsministeren, som ikke ville kommentere hvilke ønsker kong Harald hadde i forbindelse med utdelingen.

Dementi I 16-tida sendte imidlertid NTB ut en korreksjonsmelding:

«Det er ikke korrekt at kongen har sagt dette. Setningen er fjernet fra den oppdaterte saken.»

NTBs nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes forklarer at feilen skyldtes en intern kommunikasjonssvikt.

- Ting som ble rapportert inn, kom galt ut. Det var ikke vårt ønske å tillegge kongen noen som helst mening, sier Bjellaanes til Dagbladet.

Han opplyser at NTB rettet feilen med en gang de ble gjort oppmerksom på den, men at de også noen timer seinere valgte å sende en privat melding til alle redaksjonene, der de presiserte at setningen var blitt fjernet.

Kommentarer - Vi så at flere aktører i diskusjonen begynte å kommentere på denne uttalelsen, sier nyhetsredaktøren.

- Som blant andre Jens Stoltenberg?

- Ja, blant andre Stoltenberg, og da fant vi grunn til å presisere at vi hadde gjort en feil.

- Hvordan ble dere gjort oppmerksom på feilen?

- Den ble oppdaget internt, av en av våre medarbeidere. Slottet har ikke lagt noe press på oss i denne saken, sier Bjellaanes, som beklager at de kom med en feilaktig opplysning.

- Det er viktig for oss å være korrekte, og vi synes det er dumt og beklagelig at vi gjorde en feil i denne saken, særlig fordi NTBs saker spres til mange veldig fort.

BRUKTE FEILAKTIG SITAT: Statsminister Jens Stoltenberg var blant aktørene i saken som aktivt lente seg på uttalelsen kongen ble feilsitert på. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
BRUKTE FEILAKTIG SITAT: Statsminister Jens Stoltenberg var blant aktørene i saken som aktivt lente seg på uttalelsen kongen ble feilsitert på. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!