SISTEMANN PÅ RØMMEN:: Saif al-Islam Kadhafi er den eneste av Muammar Kadhafis sønner som fortsatt er på frifot i Libya. Muammar Kadhafi ble drept den 20. oktober. Foto: REUTERS/SCANPIX
SISTEMANN PÅ RØMMEN:: Saif al-Islam Kadhafi er den eneste av Muammar Kadhafis sønner som fortsatt er på frifot i Libya. Muammar Kadhafi ble drept den 20. oktober. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

NTC: - Kadhafis sønn på flukt med falskt pass

Muammar Kadhafis sønn Saif al-Islam vil forsøke å komme seg ut av Libya ved hjelp av et falskt pass, hevder en kilde i det libyske overgangsrådet NTC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saif al-Islam Kadhafi oppholder seg nå i området sør for Ghat, nær Libyas grenser til Niger og Algerie, sier kilden til nyhetsbyrået Reuters.

- Han har fått tak i et falskt pass fra området Murzuq, sier kilden.

Muammar Kadhafi tidligere etterretningssjef Abdullah al-Senussi er involvert i organiseringen av fluktforsøket, tilføyer han. NTC skal ha blitt tipset om planene av andre etterretningskilder.

Ifølge Reuters' kilde er det så godt som umulig å forpurre planene.

- Regionen er veldig, veldig vanskelig å overvåke og omringe. Det er en ørkenregionen med mange fluktruter.

Begravelse i ørkenen Saif al-Islam er den eneste av Muammar Kadhafi sønner som fortsatt er på frifot i Libya. To av kadhafis sønner har fra før reist til Algerie og én til Niger, mens tre av sønnene er drept.

Muammar Kadhafi ble selv drept under uklare omstendigheter idet han ble fanget under et forsøk på å flykte fra hjembyen Sirte torsdag.

Liket etter den styrtede lederen har de siste dagene ligget på utstilling i et kjølerom i byen Misrata. Nå er liket flyttet til et hemmelig sted, og tirsdag skal Kadhafi gravlegges, ifølge en tjenestemann i NTC.

- Det vil være en enkel seremoni med sjeiker til stede. Det vil skje på et hemmelig sted i ørkenen, sier kilden til Reuters.

Ifølge tjenestemannen må Muammar Kadhafi gravlegges nå fordi liket har begynt å råtne.

NTC skal ha vært i forhandlinger med Kadhjafis stamme i Sirte om en overlevering av liket, men uten at det ble oppnådd enighet.

Trolig vil liket nå bli lagt i en anonym grav i stedet.

Harde forhandlinger i vente Drapet på den 69 år gamle eksdiktatoren markerte slutten på en åtte måneder lang borgerkrig i Libya, og søndag erklærte NTC offisielt at Libya var frigjort.

Men omstendighetene rundt drapet viser også hvor svak evne NTC har til å kontrollere de væpnede gruppene i landet.

Samtidig går overgangsrådet nå ei tid med vanskelige politiske forhandlinger i møte.

- Ledere i forskjellige regioner og byer vil nå forhandle om alt, seter i regjeringen, kommunebudsjetter, avvæpning av militser, sier en tjenestemann i NTC.

Men dette er bare et sunt uttrykk for den nyvunnede friheten i landet, mener tjenestemannen.

- Er det ikke dette som er demokrati?

(NTB)