FOLK TRODDE HUN TULLET: NTNU har måttet beklage det dårlige språket i oppgaveteksten som Ingeborg Steine Jensen og de andre studentene ved byggingeniørstudentene fikk torsdag i forrige uke.
FOLK TRODDE HUN TULLET: NTNU har måttet beklage det dårlige språket i oppgaveteksten som Ingeborg Steine Jensen og de andre studentene ved byggingeniørstudentene fikk torsdag i forrige uke.Vis mer

NTNU beklager «kvisleis»-eksamensoppgave. - Folk trodde jeg tulla

- Jeg fikk sjokk og panikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange studenter blir overrasket når de ser oppgaveteksten på eksamen. Det ble også byggingeniørstudenten Ingeborg Steine Jensen da hun tok eksamen i statistikk og økonomi på NTNU Gjøvik torsdag i forrige uke.

Men overraskelsen gjaldt ikke det faglige innholdet. Jensen skvatt da hun så hvordan oppgaveteksten var skrevet.

- Jeg fikk sjokk og panikk. Jeg var redd for at de hadde brukt så vanskelige ord at jeg ikke kom til å forstå hva de ville fram til, sier hun til NRK.

Det viste seg fort at det ikke var så vanskelige ord. Det var bare dårlig nynorsk, blant annet med det ikke-eksisterende spørreordet «kvisleis», samt den i overkant kreative varianten «verdsetj».

Jensen la selv ut oppgaveteksten på Facebook i går, og spurte: «Skal visstnok vere nynorsk. Er det greit at det er så mykje skrivefeil på ein eksamen? Komisk.»

Før hun la bildet ut på Facebook, klaget hun til universitetet. De beklaget raskt, skriver Khrono.

- Dette er ikke godt nok, og vi beklager noe fryktelig, sier Gunn Rognstad, studiedirektør ved NTNU, til nettavisa som utgis av Høgskolen i Oslo og Akershus.

Ingeborg Steine Jensen sier hun er glad for beklagelsen fra NTNU, og debatten oppgaveteksten har skapt, blant annet i Facebook-gruppa «Språkspalta».

- Det er veldig fint at så mange engasjerer seg i språket, og reagerer på dette. Nynorsken er noe vi kan være stolte over, sier Jensen til Dagbladet.

Hun sier flere trodde hun bare hadde skrevet en tulletekst selv da hun la ut bildet på Facebook.

Men det var det altså ikke tull. Jensen er fra Norheimsund i Hardanger, og har hatt nynorsk som hovedmål på skolen. Det har antakelig ikke de som har vært ansvarlige for nynorskoppgavene på NTNU.

- Vi hadde en oppgavetekst på nynorsk i det første semesteret også. Den var ikke like ille, men det var litt i samme duren, sier byggingeniørstudenten til Dagbladet.