Bak murveggene på NTNU i Trondheim har flere norske forskere samarbeidet med det kinesiske universitetet NUDT.

I en rekrutteringsvideo for National University of Defense Technology ruller en stridsvogn over slagmarken og åpner ild.

- Vi skal vie livene våre til moderniseringen av det nasjonale forsvaret, sier en stemme i voice-over.

Dagbladet kan avsløre at NTNU og NUDT har utgitt forskning sammen i en årrekke. Dette er noe av den.

- Kan utfordre norske sikkerhetsinteresser, sier forskningsleder ved Forsvarets forskningsinstitutt.

- Ganske sjokkerende hvor mange eksempler på samarbeid med dette kinesiske militære forskningsinstituttet dere har funnet, sier forsker ved Sjøkrigsskolen.

«Bruke pennen til å smi sverdet»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2015 har internasjonale vitenskapelige tidsskrifter publisert 15 forskningsartikler hvor forskere ved NTNU er oppført som medforfattere sammen med forskere fra eller tilknyttet det kinesiske universitetet National University of Defense Technology (NUDT).

Det viser en gjennomgang utført av Dagbladet. Flere av artiklene er resultatet av forskning av og med NUDT-forskere som NTNU bekrefter at har oppholdt seg hos dem i Norge, enten som gjesteforsker eller ph.d.-kandidat på utveksling.

Det kinesiske universitetet er siden 2015 underlagt amerikanske sanksjoner på grunn av sine supercomputere. USA mener at de brukes i Kinas atomvåpenprogram, ifølge deres offisielle føderale register.

Artiklene handler om alt fra geofysikk og grafikkprosessorer til støymåling og trafikkovervåkning.

- Det er forkastelig. Norges holdning til Kina er generelt altfor slapp når det gjelder risikoer knyttet til forskningssamarbeid. Jeg synes definitivt det er veldig problematisk, sier forsker og høyskolelektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen til Dagbladet.

Forskere ved kinesiske forsvarsuniversiteter har ett mål, ifølge Ulriksen: Å skaffe seg kunnskap som kan brukes av Kinas forsvar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer