NTNU-ELEVER: Minst 14 NTNU-studenter skal ha blitt forgiftet på et arrangement arrangert av en linjeforening. Her et bilde av lærestedets hovedbygg. Foto: Espen Bratlie / Samfoto/NTB Scanpix
NTNU-ELEVER: Minst 14 NTNU-studenter skal ha blitt forgiftet på et arrangement arrangert av en linjeforening. Her et bilde av lærestedets hovedbygg. Foto: Espen Bratlie / Samfoto/NTB ScanpixVis mer

NTNU om edikkopptaksprøven:
- Ydmykende og risikofylt

Politiet åpner etterforskning etter et studentarrangement i Trondheim. Ytterligere én person lagt inn på sykehus i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har opprettet en undersøkelsessak, sier Johan Aae ved krimvakta i Trondheim til Dagbladet.

Han opplyser at politiet kommer til å ta avhør av de involverte for å avdekke hva som skjedde på en studentarrangement i Trondheim i går. Der fikk minst 14 personer i seg eddikessens (en blanding bestående av 35 prosent eddik), noe som førte til at totalt fem ble innlagt på St. Olavs hospital.

Én av disse ble lagt inn i natt.

Samtidig beskrives tilstanden til en mann i 20-årene som alvorlig og uavklart.

- Vi tar situasjonen på aller høyeste alvor, og har iverksatt tiltak for å komme i kontakt med studentene. Vi har også et stående tilbud om samtaler og støtte, sier dekan Olav Bolland ved NTNU.

- Ydmykende og risikofylt

Bolland forteller at festen ble arrangert i forbindelse med en opptaksprøve til en linjeforening, og understreker at slik risikofylt aktivitet er uønsket fra NTNUs side.

Derfor kommer NTNU til å ta kontakt med arrangørene.

- Generelt sett står linjeforeningene for mye av det sosiale nettverket ved NTNU, men her har det skjedd noe som ikke burde ha skjedd. NTNUs ledelse ønsker ikke at nye studenter skal bli utsatt for ydmykende og risikofylt aktivitet, sier Bolland til Dagbladet.

Linjeforening beklager

Opptaksprøven ble arrangert av linjeforeningen «Smørekoppen». På en e-post til Dagbladet skriver leder Oscar Lilleløkken at arrangementet var alkoholfritt og at selve opptaksprøven ikke var noe kriterie for opptak i foreningen.

Han beklager på det sterkeste at deltakere ble skadd.

- Vi ser at vi ikke har hatt gode nok rutiner for gjennomgang av opptaket på forhånd. Dette burde vi ha oppdaget, og det er svært beklagelig at vi ikke gjorde det. Eddiken var uttynnet, men ikke godt nok, skriver Lilleløkken til Dagbladet.

- Vi som linjeforening er opptatt av sikkerhet, og har tidligere gjennomgått sikkerhetsanalyser av opptaket, og for denne delen av opptaket kartla vi blant annet studentenes allergier. Vi burde ha skjønt at vi ikke skulle brukt eddik, og tar følgelig sterk selvkritikk og vil gjennomgå våre rutiner, heter det videre i e-posten.

- Det viktigste for oss nå er at det går bra med våre nye medstudenter. Vi og NTNU har vært i kontakt med de involverte studentene som har vært på St. Olavs hospital, og håper at det vil gå fint med alle, fortsetter Lilleløkken.

Førsteårsstudenter

Ida Munkeby, organisasjonsdirektør ved NTNU, sa i går følgende om hendelsen:

- En rekke studenter skal ha blitt servert eddikessens som ikke var uttynna nok. Flere skal ha kjent ubehag og dro på sykehuset.

Grunnen til at studentene drakk eddik var i forbindelse med en opptaksprøve til en linjeforening. De aller fleste av deltakerne skal være førsteårsstudenter, ifølge Munkeby.

- Det er veldig uheldig når sånne ting skjer. Vi har over flere år strammet inn opptaksprøvene til linjeforeningene. Det vil bli et møte med den aktuelle linjeforeningen og dekanen på det aktuelle fakultetet i morgen. Studenttingets ledelse er også koplet inn. Dette er som sagt veldig uheldig, og noe vi ikke støtter, sa Munkeby.

Svært etsende

Eddik er en syre som kan være svært etsende.

I konsentrasjoner på 35 prosent, slik den tatt i bruk i Trondheim, kan den gi alvorlige forgiftninger, ifølge helsenorge.no.

Hjemmesiden anbefaler personer utsatt for eddikuhell om å kontakte Giftinformasjonen, og lister opp følgende symptomer på kontakt med for store konsentrasjoner eddik:

- Smerte og irritasjon på slimhinnene i munn og svelg

- Etseskader ved høye konsentrasjoner

- Rødhet og irritasjon på øyne

- Etseskade og alvorlige øyeskader kan oppstå avhengig av konsentrasjon

- Rødhet og irritasjon på hud

- Blemmer og sårdannelse ved høye konsentrasjoner

Les mer her