Nudelkongen jubler

Chul Ho Lee, også kjent som nudelkongen Mr. Lee, feiret i går kveld tildelingen av Nobels fredspris på SAS-hotellet i Oslo. - Dette er en veldig rørende dag, sier Lee.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da meldingen om at Kim Dae-jung hadde fått årets fredspris ble kjent, avbrøt alle TV-stasjonene i Sør-Korea sine oppsatte sendinger, og satte direkte over til Nobelinstituttet Oslo.

I hovedstaden Seoul stanset folk opp foran TV-apparater i utstillingsvinduene, og foran TV-skjermene på buss- og jernbanestasjoner, jublet og klappet de for presidenten.

- Her går fyrverkeriet mot himmelen. Det har jeg aldri opplevd før på denne tida av året, sier Norges ambassadør i Seoul, Torolf Raa, til Dagbladet.

Festet i Oslo

I Oslo samlet sørkoreanerne seg til fest på SAS-hotellet. Blant dem som feiret var Chul Ho Lee.

- Jeg var den første koreaneren som kom til Norge. Det var i 1954. Siden er jeg blitt norsk statsborger, men hjertet mitt kommer alltid til å tilhøre Korea, sier Lee til NTB.

Lee, som er mest kjent for å føre nudler inn i norsk kosthold, var full av lovord om fredsprisvinneren.

- Jeg pleier å si at den som ikke har opplevd lidelse, kan ikke forstå andres lidelse. Kim Dae-jung har virkerlig opplevd lidelse gjennom fangenskap og mordtrusler, sier Lee.

I den skriftlige meldingen presidenten i går sendte gjennom sin talsmann til Dagbladet, heter det:

«Dette er en ære uten sidestykke. Jeg er svært takknemlig. Tildelingen skyldes den oppmuntring jeg har fått fra folket som uten opphør har støttet meg i min 40 år lange kamp for demokrati og menneskerettigheter, og mitt arbeid for fred og forsoning mellom Sør- og Nord-Korea. Jeg ønsker å gi denne æresbevisning til folket.»

Stolt folk

Og reaksjonene fra mannen i gata var preget av glede og stolthet.

- Jeg har aldri vært lykkeligere, sa Soh Soon-chul, en 44 år gammel kontorist i Seoul.

Allerede torsdag (koreansk tid) offentliggjorde en av Sør-Koreas største aviser, Joongang, at Kim ville få Nobels fredspris, og hevdet at de hadde opplysningen fra anonyme kilder i regjeringen. Det førte til at Sør-Koreas tre største TV-selskaper for første gang i historien var på plass i Nobelinstituttet i Oslo da pristildelingen ble kunngjort.

Mange koreanere mener at Nord-Koreas leder Kim Jong-Il også burde fått en anerkjennelse for at han sammen med Kim Dae-jung hadde bidratt til tøværet mellom Nord- og Sør-Korea.

Ivaretatt

- Det er ivaretatt i siste avsnitt i Nobelkomiteens uttalelse, sa komitéformann Gunnar Berge etter pristildelingen i går.

Der heter det:

«Den norske Nobelkomité vil uttrykke anerkjennelse av de bidrag som Nord-Koreas og andre lands ledere har ytt for å fremme forsoning og mulig gjenforening på den koreanske halvøy.»

NUDELIG: Fredag 13. ble en stor dag for sør-koreanerne som bor i Norge.I går feiret Chul Ho Lee, mest kjent som nudelkongen Mr. Lee, og hans landsmenn at deres president var blitt tildelt Nobels fredspris.
PRISVINNEREN: Kim Dae-jung har levd et svært dramatisk liv, men ble i går hedret med Nobels fredspris 2000.