Mer avkastning i banken:  Peter Warren mener at at norske aksjonærer ikke har fått avkastning på sparepenger sine på hele 2.286 dager.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Mer avkastning i banken: Peter Warren mener at at norske aksjonærer ikke har fått avkastning på sparepenger sine på hele 2.286 dager. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Null fortjeneste i aksje-markedet på 2.286 dager

Peter Warren er lite imponert over synske aksjerådgivere som ukritisk lokker små og store investorer inn i aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Hegnar):Mandag kunne investorene på Oslo Børs glede seg over at hovedindeksen steg til den høyeste sluttnoteringen noensinne - 525,04 poeng.

Den tidligere rekorden fant sted 19. juli 2007 da hovedindeksen sluttet på 524,37 poeng.

Oppgangen fortsetter tirsdag I skrivende stund står hovedindeksen i 526,53 poeng, opp 0,28 prosent. Den har vært enda litt høyere i løpet av formiddagen.

På sin blogg skriver Peter Warren at gårsdagen for alltid vil stå som en minnedag for norske aksjesparere.

- Det vil også være en minnedag for alle rådgivere innen aksjer, noe sikkert mange investorer vil bli gjort oppmerksom på når de i dag får telefoner fra førstnevnte som vil påpeke sine synske evner gjennom å erklære: «Hva var det jeg sa?!?», for så å bli etterfulgt av nye anbefalinger, skriver Warren.

Fem år har gått Finanskrisen er snart fem år bak oss. Warren minner om at disse årene vært en neglebitende og minnerik reise fylt av gjeldskriser, fallende vekst, nasjonale konkurstrusler, et antall borgerkriger, The Flash Crash i 2010, The Hash Crash i 2013 og banker som er blitt avslørt for å manipulere alt fra lånerenten til prisen på elektrisitet.

- Ovennevnte hindringer er alene grunner nok til å være imponert over at vi er tilbake ved utgangspunktet. Forutsetningen er selvsagt at vi overser de grenseløse summene av skattebetalernes penger som er blitt benyttet for å få dette til. Disse pengene har sørget for at banker har kunnet velte seg i subsidier og at aksjeeiere nå kan smile bredt, sier Warren.

Warren mener at vinnerne er investorer som ikke fulgte oppfordringen om å ha alle sine sparepenger i aksjer, i tillegg til dem som utøvet risikokontroll og solgte før markedet falt utfor klippen.

De som var mindre heldige må ha vært tungt medisinert for å ha gått ubemerket gjennom disse årene, slår Warren fast.

- For å sette det hele i perspektiv, betyr dette at norske aksjonærer ikke har fått avkastning på sparepengene sine på hele 2.286 dager. Hadde pengene stått på konto ville avkastningen over disse årene vært på rundt 18 prosent etter skatt, avslutter han.

Flere nyheter Slik ville Dr. Doom ha investert 1.000 dollar
Kritisk til oljesmurt lønnsfest
Anbefalte risikable aksjer - fratatt autorisasjonen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer