DÅRLIG RÅD: Å ha barn i SFO koster flesk, særlig hvis man ikke har god råd fra før. Det har mamma Tine Maria Borgen Hartvigsen fått erfare. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
DÅRLIG RÅD: Å ha barn i SFO koster flesk, særlig hvis man ikke har god råd fra før. Det har mamma Tine Maria Borgen Hartvigsen fått erfare. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

Statsbudsjettet 2017

Null pengestøtte til fattige foreldre. Tina frykter datteren (5) må slutte på SFO

Lavinntektsfamilier må fortsatt betale full pris for SFO. Da er 528 kroner i skattelette en fattig trøst for alenemor Tina og datteren Vilja (5).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I hagen på Eidsvoll står lavvoen på plenen. Det er høstferie - og mens klassekamerater drar til syden eller Legoland har Vilja (5) og mamma Tina Marie Borgen Hartvigsen funnet et helt gratis alternativ i hagen.

Hver krone teller for en alenemor med dårlig råd - og enda mer enn før nå som datteren har startet på skolen.

Da statsbudsjettet kom i går, ble det nemlig klart at alenemoren og andre lavinntektsfamilier ikke får redusert SFO-pris.

DYRT: Å ha barn i SFO koster flesk, særlig hvis man ikke har god råd fra før. Det har mamma Tine Maria Borgen Hartvigsen fått erfare. Nå vurderer hun å ta datteren ut av SFO. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
DYRT: Å ha barn i SFO koster flesk, særlig hvis man ikke har god råd fra før. Det har mamma Tine Maria Borgen Hartvigsen fått erfare. Nå vurderer hun å ta datteren ut av SFO. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

- Jeg høres kanskje dum ut som sier det, men jeg ble overrasket over at vi ikke fikk SFO dekket da Vilja startet på skolen i høst. Barnehage har vi jo fått dekket nesten helt, og jeg tenkte at det gikk litt på det samme.

Ikke ekstra penger

Det mener Venstre også, men regjeringspartiene er tilsynelatende ikke enige. I forslaget til statsbudsjett som kom i dag, er det ikke lagt inn penger til inntektsdifferansiering av SFO-utgiftene.

Det betyr at en familie med lav inntekt ikke får billigere SFO enn andre til neste år, slik Venstre har krevd av regjeringen.

DYRERE MED BIL: I 2017 blir det dyrere å bruke bil, men billigere å eie om du kjøper ny. Dagbladet forklarer hvorfor. Foto: NTB Scanpix /John Terje Pedersen / Jacques Hvistendahl / Redigering/grafikk: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland Vis mer

For alenemor Tina er summen - 2800 kroner i måneden i Eidsvoll - tungt i en tøff økonomisk hverdag.

- Jeg meldte inn Vilja i SFO fordi pedagogisk leder i barnehagen mente hun ville ha godt av det, for at hun skulle bli mer kjent med jevnaldringene sine, og for at overgangen mellom barnehage og skole skulle bli litt lettere for henne. Jeg håper jeg slipper å ta henne ut av SFO, men hvis vi ikke får dekket det på noe vis, er vi nødt til det, sier alenemoren, som for tiden går på arbeidsavklaringspenger.

- Svikter

Venstre raste mot regjeringspartiene da nyheten ble kjent i dag, og mener regjeringen bryter avtalen de har hatt med Venstre om saken.

I samarbeidsavtalen mellom de fire partiene fra 2013, står det at det skal «utarbeides en tiltakspakke rettet mot barn i fattige familier (jmf felles representantforslag) og differensieringen av foreldrebetaling i barnehager og SFO økes».

Nå - tre år senere - er det bare barnehagene som har fått en slik differansiering.

Det er et problem at mange i dag ikke har råd til SFO, mener Venstre.

- SFO bidrar til bedre skolegang fordi man lærer masse på SFO, og det bidrar til at flere skal klare å komme seg gjennom utdanningsløpet og fullføre videregående. Her svikter regjeringen ikke bare Venstre, men morgendagens og dagens barn, sier stortingsrepresentant Abid Raja (V )til Dagbladet.

Differansiert SFO har vært en kampssak for partiet fordi de mener det vil bidra til å utjevne sosiale ulikheter.

Målet er at flest mulig skal ha råd til å ha ungene i SFO, eller AKS, som det kalles i Oslo.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tar imidlertid ikke kritikk.

- Har ikke sviktet

- I budsjettavtalen fra i fjor sto det at vi skulle legge fram en utredning om forskjellige modeller for differansiering av SFO. Det har vi gjort. Så er det helt riktig at vi ikke har kommet opp med penger til det, fordi vi har ønsket å prioritere andre ting i stedet, men Venstre er ikke sviktet når vi har forholdt oss til avtalen, sier han til Dagbladet.

Han påpeker at budsjettet ikke er vedtatt ennå, og at de må forhandle fram en enighet med samarbeidspartiene.

- Hvis dette er noe Venstre vil prioritere i budsjettforhandlingene, skal jeg ikke blande meg oppi det. Vi skal lage dette budsjettet sammen med Venstre, og har fått til gode budsjetter sammen før, sier han.

Tilbake i Eidsvoll håper mamma Tina Marie at partiene blir enig om en differansiering, slik at Vilja kan fortsette på SFO sammen med flertallet av klassekameratene sine.

Mager trøst

Med en årsinntekt på cirka 170 000, er det vanskelig å få endene til å møtes - og de 528 kronene hun får i skattelette neste år, er en mager trøst.

KOM MED MODELL: Regjeringen har lagt fram et forslag til hvordan en differansiert SFO-ordning kan løses, men ikke kommet opp med penger til formålet.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KOM MED MODELL: Regjeringen har lagt fram et forslag til hvordan en differansiert SFO-ordning kan løses, men ikke kommet opp med penger til formålet.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Hun har søkt Eidsvoll kommune om å få dekket utgiftene, men har ikke noe håp om at det går.

Mens det i Oslo er redusert pris på SFO i flere bydeler, er hverdagen annerledes i de aller fleste norske kommuner, og det er stor forskjell i hvordan kommunene bestemmer prisene.

- Jeg kommer til å gå på kommunen en gang til og spørre. Hvis ikke kan jeg kanskje få det dekket av NAV, siden de vil at jeg skal være med på kurs til klokka tre på dager hvor skolen slutter ett?, sier hun, mer spørrende enn konkluderende.

FRUKT OG KJØTT: Leder i Arbeiderpartiet kommenterer Skei Grandes utsagn de siste dagene. - For tre dager siden sa hun at det var den grønneste trontalen, for to dager siden sa hun at Fremskrittspartiet var en fantastisk klimapartner, og i dag slakter hun budsjettet. Video: Dagbladet Vis mer