Null prosent rente i Sverige

Historisk lavt.

HISTORISK LAV RENTE: Riksbank-sjef Stefan Ingves senket i dag den svenske rente til null prosent. Så lav har renta aldri vært før i Sverige. Foto: FANNI OLIN DAHL / NTB scanpix
HISTORISK LAV RENTE: Riksbank-sjef Stefan Ingves senket i dag den svenske rente til null prosent. Så lav har renta aldri vært før i Sverige. Foto: FANNI OLIN DAHL / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftonbladet senket i dag den svenske Riksbanken rentesatsen til null prosent. Det er ned fra 0,25 prosent.

Lav inflasjon, usikker økonomisk situasjon i mange europeiske land og nye tiltak for å minske svenske husholdningers gjeldsbyrde skal være årsaken til at Riksbanken justerer renta ned til et historisk lavt nivå.

Ventet Nullrenta var ifølg Aftonbladet ventet. Avisa snakket i forkant av rentemøtet med ni ulike sjeføkonomer, som alle spådde nullrente.

Christina Söderberg, økonom hos den svenske prissammenlikningstjenesten Compricer, mener det nye rentenivået er en gylden anledning for svenske husholdninger til å prute på huslånet.

- Dette er et veldig godt tidspunkt for pruting, spesielt hvis en ikke har gjort det på en stund. Kostnadene for bankene har sunket betraktelig, så det finnes rom for forhandling, sier Söderberg til Aftonbladet.

Svært lav inflasjon Inflasjonen i Sverige er for tiden svært lav. Ifølge Expressen ligger den for tiden på minus 0,4 prosent, som er langt under Riksbankens mål på to prosent.

At inflasjonsnivået ikke ligger på Riksbankens estimat er for øvrig ikke noe nytt - det er snart tre år siden det sist skjedde.