Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solvik-Olsen tok med jobbtelefon til Russland

- Null sjanse for at noe har skjedd

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) føler seg trygg på at informasjon fra mobiltelefonen hans ikke kom på avveie under besøket i Russland.

IKKE REDD: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) er på plass under Arendalsuka. Han frykter ikke at informasjon fra telefonen hans er kommet på avveie. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IKKE REDD: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) er på plass under Arendalsuka. Han frykter ikke at informasjon fra telefonen hans er kommet på avveie. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): - Vi har fått synspunkter både fra Telenor og ikke minst fra PST etter å ha beskrevet situasjonen for dem. Vi skrudde av telefonen før vi reiste over, og skrudde den ikke på før vi var tilbake. Den var i vår besittelse hele veien, sier Solvik-Olsen til Dagbladet.

- Vi fikk faglige råd av våre departementsfolk - den ene har jobbet på den norske ambassaden i Moskva, og den andre har hyppige reiser til Russland. Dette er erfarne folk, fortsetter han.

Hadde med telefonen

I et brev fra Justisdepartementet til Stortinget mandag kom det fram at Per Sandberg ikke er alene blant regjeringens medlemmer om å bringe med seg jobbtelefonen til såkalte risikoland.

RASER; Torgeir Knag Fylkesnes (SV), raser over Per Sandbergs (FrP) mobilbruk i Iran. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Også da den andre nestlederen i Fremskrittspartiet, Ketil Solvik-Olsen, som samferdselsminister reiste til Russland i fjor høst sammen med sin statssekretær, var telefonene med.

«De få timene statsråden var i Russland, var mobiltelefonen bevisst satt i flymodus og i personlig varetekt under hele oppholdet. Telefonene hadde ikke departementets saksbehandlingssystem installert», heter det i svaret til Stortinget.

- Vi har beskrevet dette overfor PST i etterkant, og de har sagt at de mener at tiltakene som ble gjort, var hensiktsmessige. PST har også sagt at de ikke har behov for å gå igjennom telefonen, sier Solvik-Olsen og fortsetter:

- Det tyder på at de mener det er null sjanse for at noe kan ha skjedd med den.

Ville ikke ha gjort det igjen

Selv om han påpeker at sikkerhetsmyndighetene skal ha sagt at forholdsreglene var tilstrekkelige, svarer han på direkte spørsmål at han ikke ville ha gjort det samme igjen:

- Nei, utifra debatten som har vært, så synes jeg vi skal være enda mer forsiktige. Derfor er det nesten sånn at du ikke bør ta med telefonen til Kirkenes engang. Vi skal i enda større grad sørge for at PST involveres og gir oss trygge, faglige råd, sier han.

Peker på Sylvi

Etter Per Sandbergs avgang mandag, er Ketil Solvik-Olsen alene om å være nestleder i Frp.

Partileder Siv Jensen har sagt at det skal konstitueres en ny første nestleder etter Sandberg på sentralstyremøtet 3. september, men Solvik-Olsen er fornøyd med å forbli i vervet som andre nestleder.

- Jeg er fornøyd med den rollen jeg har, sier han til Dagbladet.

På spørsmål om han mener om at Sylvi Listhaug nevnes som favoritt til vervet, svarer han som følger:

- Sylvi Listhaug er et veldig godt og naturlig navn. Hun har god «standing» i partiet og har gjort en god jobb både som stortingsrepresentant og statsråd.