Null skatt av milliard- inntekter for multinasjonale selskaper

Mange av de største multinasjonale selskapene omsetter for milliarder i Norge, men betaler liten eller ingen skatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Myndighetene vurderer nå om regelverket bør skjerpes.

Dette er et av de høyest prioriterte områdene for skattemyndighetene, men slike saker er vanskelige å dokumentere.

Shell og Coca-Cola

- Finansdepartementet og Skattedirektoratet gjennomgår nå reglene for dokumentasjon og rapportering. Reglene vil bli skjerpet der de ikke er gode nok i dag, sier ekspedisjonssjef Stig Sollund i Finansdepartementet.

Det er Morgenbladet som avslører nullskatteyterne, etter å ha gjennomgått regnskapene til store internasjonale selskaper.

Her er et par av avisas funn:

Gjennom Shells bensinstasjoner solgte Shell Marketing bensin og andre varer for 4,4 mrd. kroner i 2002, men resultatet før skatt var bare 28 millioner. Skatt til norske myndigheter var lik null.

Coca-Cola Norge solgte leskedrikker for 2,2 mrd. kroner i 2002, og betalte mindre enn én prosent av driftsresultatet i skatt.

Avisa ramser opp en rekke andre selskap, som i praksis er nullskatteytere i Norge.

Flytter overskudd

En av årsakene kan være at selskapene flytter overskuddet til lavskattland. Det kan skje gjennom ulik internprising av varer og tjenester, hvor den norske delen av selskapet betaler høye priser. Dermed føres penger ut av landet:

- Hvis utenlandske selskap har lavere overskudd enn norske, tviler jeg på at det er fordi de tjener mindre. Det er nærliggende å tro at disse selskapene foretar skattemessige tilpasninger, slik at overskuddet blir lavere, sier Guttorm Schjelderup, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi på Norges Handelshøyskole.

Jusprofessor Fredrik Zimmer ved Universitetet i Oslo sier at han har sett deler av materialet, og han bekrefter at mange selskap betaler lite eller ingen skatt.

- Man kan ikke se årsaken ut av regnskapene. Dette er et av de mest diskuterte problemene internasjonalt. Det ville være rart om ikke slikt foregår også i Norge, sier Zimmer.

Ekspedisjonssjef Stig Sollund i Finansdepartementet mener norske likningsmyndigheter er rimelig godt rustet for oppgaven.

- Internprising i multinasjonale selskaper er det store problemområdet i internasjonal beskatning. Dette er prioritert i alle OECD-land, og det er laget et felles regelverk som også Norge følger. Vi har lenge arbeidet konkret med dette i Norge, ikke minst på grunn av oljevirksomheten. Men det krever store ressurser når man går inn i enkeltsaker, sier Sollund.

- Selskapene skal vite at det skjer kontroller, sier Sollund.

FØLGER MED: -Selskapene skal vite at det skjer kontroller, sier Stig Sollund i Finansdepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer