Corona

Null smitte - nå kommer tusenvis av påsketurister

I over ett år har de 1500 innbyggerne i Nissedal sluppet unna smitten. Nå innfører kommunen blant annet vakthold i butikkene når påsketuristene kommer.

NULL: Ingen i Nissedal har så langt blitt registrert med coronasmitte. Nå venter påskeinnfarten. Foto: Nissedal kommune
NULL: Ingen i Nissedal har så langt blitt registrert med coronasmitte. Nå venter påskeinnfarten. Foto: Nissedal kommune Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er nesten utrolig, vet du, men vi har ikke hatt ett eneste tilfelle. Bank i bordet. Men både innbyggerne og hytteturistene her har lagt ned en fantastisk innsats. Jeg har til og med fått telefoner fra folk som lurer på om det er greit at de drar ned på butikken for å kjøpe melk.

Ordfører i Nissedal, Halvor Homme, gjør alt annet enn å klage på de tilreisende i kommunen. Bygda med 1500 innbyggere er en av svært få kommuner i Norge som fortsatt står registrert med null corona-tilfeller.

Om få dager står påske nummer to siden pandemiens start for tur. Med 2500 hytter, 1500 flere enn det er hus i kommunen, er det ingen tvil om at antall mennesker i Nissedal øker betraktelig neste uke. I ei normal påske helt helt opp til 10.000, ifølge ordfører Homme.

Følger anbefalingene

Tirsdag kveld sitter han og ser på nyhetene i reprise, da Dagbladet ringer. De nye reglene og rådene fra regjeringen har ordføreren i nullsmittekommunen ingenting å utsette på.

- Så langt har vi fulgt anbefalingene og rådene fra regjeringen stort sett hele tida. Vi skal ha et nytt møte i morgen, og vil nok fortsette den trenden, sier Homme, som har forståelse for tiltakene som innføres.

Null smitte har heller ikke kommet gratis for den lille kommunen i Telemark. Ordføreren omtaler det siste året som unntakstilstand, også for de 1500 i Nissedal, som i likhet med de fleste i landet har levd under strenge begrensninger.

- Og det er kanskje grunnen til at vi ikke har hatt smitte, tror Homme.

MANGEDOBLES: Nissedals 1500 innbyggere blir til omkring 10.000 når påsketuristene kommer. Foto: Nissedal kommune
MANGEDOBLES: Nissedals 1500 innbyggere blir til omkring 10.000 når påsketuristene kommer. Foto: Nissedal kommune Vis mer

Innfører vakthold

Med påska i sikte gjør kommunen nye grep i tillegg til de nasjonale som innføres. Med det håper han å berge seg gjennom den siste store utfordringa som påska vil være. For etter det, håper han på lys i tunnelen når sommeren nærmer seg.

- Nå er vi i innspurten, og da må vi bare holde ut. Men vi må gjøre som best vi kan for at påska skal gå fint. Normalt sett har butikkene her salgsrekord år etter år i påska. I år blir det nok ikke like stor pågang, men vi innfører likevel vakthold i butikkene for å sikre at smittevernet overholdes, forteller Homme.

KLAR: Restauranteier Tommy Åsheim trodde nesten ikke det han hørte under helseministerens pressekonferanse i tomt lokale på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Forsiktige turister

Han opplever det selv hytteturistene som svært pliktoppfyllende, og tror ikke påska blir noe unntak. Til tross for at kommunen ikke har hatt munnbindpåbud, ser han stadig besøkende som både bruker munnbind og holder seg mer på hytta enn de gjorde tidligere.

- Det er ikke så mange som tar turen på butikken bare for å finne på noe. De drar hvis det er noe de er nødt til å kjøpe, og da er de forsiktige. Det er rett og slett lagt ned en fantastisk innsats, både fra innbyggerne og turistene, sier Homme, som også tar grep for de unge som kommer hjem i påska.

- Vi har ikke videregående skole her, så mange vil komme hjem til familien neste uke. Derfor har vi sagt at vi har god kapasitet og lav terskel for at folk kommer og tester seg når de skal hjem. Så får vi bare virkelig krysse fingrene for at vi klarer oss gjennom påska, sier Homme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer