Null stor-ran etter NOKAS

Mens svensk politi har hendene fulle med flere uoppklarte ran av verditransporter, er det slutt på slike ran i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiinspektør Iver Stensrud sier til Dagbladet at svensk politi har spurt om å få lære av norsk politi etter den massive etterforskningen som førte til at 13 personer nå sitter tiltalt for NOKAS-ranet i Stavanger. Seinest i går skjedde et nytt væpnet ran av en Securitas-transport i Jönköping.

-  Vi er blitt invitert til Sverige for å holde foredrag. Det er liten tvil om at den massive etterforskningen av NOKAS-ranet har hatt en forebyggende effekt, sier politiinspektør Iver Stensrud som i disse budsjettider jobber for å få flere etterforskere til sin avdeling.

Forberedt

Samtidig har både Nye Kripos og etterforskere fra avdelingen for organisert kriminalitet i Oslo og Rogaland møttes for å diskutere erfaringene etter NOKAS.

-  Vi må ikke bli sløve, men være på vakt og vurdere tiltak selv om vi nå får langt mindre informasjon om at det kan være noe på gang. Jeg er veldig forberedt på at vi kan bli utsatt for slike alvorlige ran mot pengetransporter igjen også i Norge, sier Stensrud.

Ranet mot Norsk Kontantservice der en politimann ble drept, skjedde 5. april i fjor. I august i fjor hadde man tre alvorlige hendelser: Først et forsøk på ran mot DnB på Jessheim 15. august i fjor, der Sven-Eirik Utsi og Carlo Halvorsen ble tatt på fersken.

Dernest skjedde tyveriet av «Skrik» og «Madonna» fra Munch-museet søndag 22. august, før Petter Tharaldsen ytterligere ei uke seinere ble tatt på fersken under et ran på Aker Brygge. Tharaldsen er allerede dømt for dette ranet, men også mistenkt for å ha deltatt i kunstranet.

Sverige verst

RANSBØLGE: Tidlig i går ble en tellersentral i Jönköping ranet av væpnede ranere. For bare seks uker siden ble Securitas ranet i Helsingborg. Foto: Scanpix
RANSBØLGE: Tidlig i går ble en tellersentral i Jönköping ranet av væpnede ranere. For bare seks uker siden ble Securitas ranet i Helsingborg. Foto: Scanpix Vis mer

Politiet vil ikke bekrefte at Tharaldsen og Utsi ble tatt på fersken fordi de opprinnelig også var mistenkt for NOKAS-ranet, men under etterforskningen er det kommet fram at begge ble holdt under oppsikt nettopp fordi de kjente eller hadde kontakt med David Toska eller noen av de andre som nå sitter tiltalt i Stavanger.

-  Vi hadde et ran i høst mot Fokus Bank ved Egertorget, men dette var det tre estiske statsborgere som sto bak. Den ene ble tatt på Anker sommerhotell, mens de to andre ble tatt i Estland. Disse har tilstått. For øvrig har vi ikke hatt et eneste ran mot banker eller pengetransporter i Oslo-området, sier Iver Stensrud. Heller ikke i Norge for øvrig har det vært væpnede store ran.

Både Sverige og Danmark ligger langt høyere på statistikken når det gjelder væpnede ran. Sverige ligger faktisk blant de høyeste i verden.

LÆRER SVENSKENE: Iver Stensrud.