Null til beskatning- milliarder i formue

Kjell Inge Røkke har 8,1 milliarder kroner - men ikke en krone til beskatning.

INGEN INNTEKT: Kjell Inge Røkke har en formue på 8,1 milliarder kroner - men ingen inntekt. Men han er ikke alene. Seks milliardærer er oppført uten inntekt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
INGEN INNTEKT: Kjell Inge Røkke har en formue på 8,1 milliarder kroner - men ingen inntekt. Men han er ikke alene. Seks milliardærer er oppført uten inntekt. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Landets nest rikeste mann hadde en inntekt på null kroner i fjor. Men Kjell Inge Røkke er ikke alene - seks milliardærer hadde ifølge årets ligningstall ingen inntekt i 2009, skriver NTB.

Kjell Inge Røkke er med en oppført formue på 8,1 milliarder kroner i ligningstallene som ble lagt fram natt til onsdag, landets nest rikeste person.

Likevel hadde han, for tredje året på rad, null kroner i inntekt, melder TV 2.

Aker-eier Røkke skal likevel ikke beskyldes for ikke å bidra til fellesskapet. Utlignet skatt for 2009 utgjorde ifølge listene 89,5 millioner kroner.

Null i inntekt Andre milliardærer som ikke tjente en eneste krone til beskatning i 2009 er investor Øystein Stray Spetalen som med en formue på 1,9 milliarder kroner er landets 15. rikeste mann, og industrieier Jens Ulltveit-Moe som følger på plassen bak med en formue på 1,7 milliarder kroner.

Også Jens Bernhard Ugland, Morten Sigval Bergesen og Stein Erik Hagen er oppført med formuer over 1 milliard kroner og med inntekt på null kroner.

Samtlige bidro likevel på sitt vis til fellesskapet med skatt i størrelse fra 21,1 millioner kroner (Spetalen) til 11,5 millioner kroner (Hagen).

I tillegg hadde fire milliardærer relativt beskjedne skattbare inntekter i 2009. Fremst av disse er Eirik Hagen Goksør, som hadde en formue på 3,5 milliarder kroner og en inntekt på 148.269 kroner. I skatt ble det 38,6 milliarder kroner for 30-åringen.

Ifølge DN.no hadde Hagen Goksør året før null i formue, noe som avisen mener kvalifiserer til omtale som «årets rakett».

Norges rikeste Ferd-konsernsjef og tobakksarving Johan Henrik Andresen troner for andre året på rad øverst på listen over Norges rikeste menn, og han sørget også for det største innskuddet til fellesskapet.

Andresen beskattes med 117,7 millioner kroner for å ha en formue på 10,3 milliarder kroner og en inntekt på 15,4 millioner kroner.

Også hotellkonge Olav Thon beholder sin tredjeplass fra året får, med en formue på når 5,6 milliarder kroner. Det er en økning fra året får på 600 millioner kroner, melder NRK.

Inntektstoppen Ellers viser ligningstallene at handel med kraft var det som kastet best av seg i lønningsposen i fjor. Øverst på inntektstoppen troner nemlig kraft-trader Einar Aas fra Grimstad. Han tjente i fjor 339.580.199 kroner, mer enn dobbelt så mye som nestemann på listen.

De siste fire årene har Aas ifølge E24.no hatt en samlet ligningsinntekt på 1,2 milliarder kroner. Formuen var ifølge ligningen i fjor på 907 millioner kroner.

Nestemann på inntektstoppen er for øvrig en 22-åring. Kraftarving Johan Diderik Cappelen fra Ulefos endte med en anstendig inntekt på 183.309.236 kroner.

Inntektstoppen preges av ukjente navn, og først på 12. plass dukker en kjendis opp, nemlig hotellkonge Petter Stordalen med en inntekt like under 59 millioner kroner.

Fredriksen Som ved tidligere år, er det grunn til å minne om at tallene på ligningen ikke alltid forteller det reelle bildet av en persons lønn eller formue.

Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger sier til NA24 at bare minstefradraget betyr et fradrag på 70.000 kroner for alle med normal inntekt. I tillegg kommer rentefradrag, fradrag for tap på aksjer og flere andre typer fradrag.

Ligningstallene forteller heller ikke at «verdens rikeste nordmann» heter John Fredriksen. Rederen med en formue på rundt 60 milliarder kroner har nemlig for lengst flagget ut til skatteparadiset Kypros, melder NTB.