Beste lønnsoppgjør på mange år, men ikke for alle

- Null til pensjonistene

Ifølge LO det beste lønnsoppgjøret på lenge, men veksten for pensjonistene er null og niks. Nå må regjeringen ta grep, krever Unio.

ENIGE: Femten timer på overtid kom NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i går til enighet i årets lønnsoppgjør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ENIGE: Femten timer på overtid kom NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i går til enighet i årets lønnsoppgjør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

15 timer på overtid ble partene i lønnsoppgjøret i privat sektor endelig enige. En generell ramme på 3,2 prosent gir økt kjøpekraft for de fleste - men slett ikke for alle.

- Resultatet gir et nytt år med smalhans for alderspensjonistene, sier Unios sjeføkonom Erik Orskaug til Dagbladet.

Han mener regjeringen er å klandre for dette og viser til at alderspensjonen siden 2011 er blitt underregulert 0,75 prosent. De siste årene har denne modellen gitt nedgang i realinntekten for landets pensjonister.

I Pensjonistforbundet har generalsekretær Harald Olimb Norman for lengst fått nok.

- Vi finner oss ikke i dette lenger. Det er det klare budskapet fra våre medlemmer. Nå må man få gjort noe med dette, sier han til Dagbladet.

- Nulloppgjør

- Dagens reguleringsregime har gitt elendige oppgjør for pensjonistene og fire år med realinntektsnedgang. I år trodde vi at vi kunne rette opp i dette, men så får vi et nulloppgjør, sier Orskaug.

Han anslår en realinntektsvekst på 0,03 prosent for pensjonistene. Lønnsmottakerne ligger an til mye mer.

- Oppgjøret er det beste på mange år. En ramme på 3,2 prosent vil gi reallønnsvekst for de fleste, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.