Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Null toleranse

NEW YORK (Dagbladet): Drapet på den 22 år gamle vestafrikaneren Amadou Diallo i New York har satt i gang en raseribølge i hele det fargede Amerika. Selv ikke hvite ordensmaktforsvarere har klart å se 41 politikuler mot en ubevæpnet mann som noe man kan bortforklare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets motto, som har vært drivkraften i å minske kriminaliteten i New York, null toleranse, har begynt å skurre i ørene på folk. Det som skulle bety at ingen kriminell handling er for liten til ikke å bli slått ned på, blir nå sett på som et nytt uttrykk for Amerikas forbannelse gjennom 300 år: rasehat og raseredsel.

  • Samtidig går det en grufull drapssak med klare rasistiske overtoner for retten i Jasper i Texas. Overtatovert med nazisymboler og rasistiske tegninger på brystet står hvite John William King anklaget for å ha drept svarte James Byrd jr. Den 49 år gamle Byrd ble, etter først å ha blitt mishandlet på det groveste, slept milevis etter en truck i full fart for ett år siden. Han ble bundet til bilen med en lenke. Hodet og andre kroppsdeler ble revet av. Det grufulle drapet skulle gi 24 år gamle King status og ledelse for en rasistgruppe i Jasper. King var sammen med to andre menn, men deres rettssaker er foreløpig ikke berammet.
  • I Riverside, California, ble en 19 år gammel svart jente drept i desember i fjor. Fire politifolk fant jenta sittende alene i en bil med en pistol i fanget, og sendte 26 kuler mot Tyisha Miller. De påsto hun truet dem, men nå er det kommet fram at hun kan ha vært bevisstløs hele tida. Om få måneder skal fjorårets skrekksak opp for retten i New York. Abner Louima, opprinnelig fra Haiti, går til sak mot politimennene som i fjor mishandlet ham på det groveste i Brooklyn ved å voldta ham med et kosteskaft. Nå har man forsøkt å legge rettssaken utenfor New York av redsel for raseriet som er virvlet opp etter Diallo-drapet. Det har ikke lyktes. Mye tyder på at det blir mange knyttede never i New York denne våren.
  • Da en jury i Los Angeles i 1992 frikjente politimennene som slo den svarte lastebilsjåføren Rodney King helseløs, ble det opptøyer og brann i englenes by. Nå ulmer det i Harlem, Bronx og Brooklyn. Diallo-drapet og Louima-saken er blitt symboler på den daglige ydmykelsen mange svarte og spanskspråklige amerikanere ikke vil tåle inn i et nytt hundreår.
  • Null toleranse-taktikken i New York førte til at over 45000 mennesker ble stoppet og kroppsvisitert av politiet i 1997 og 1998. Rundt 10000 ble arrestert. Over 30000 mennesker ble altså mer eller mindre brutalt lagt hånd på av politiet. De fleste var såkalt fargede. En Brook-lyn-lærer forteller New York Times at elevene hennes ofte trakasseres av politiet. «Det som plager meg mest er at de tror det er normalt,» sier hun.
  • Det er lett å angripe New Yorks borgermester Rudy Giuliani for politistattendenser og en svakt utviklet forståelse for at toleranse ikke er det samme som åpen dør for drap og ran. Like lett er det å latterliggjøre hans forslag om høfligere tiltaleform når politiet arresterer folk. Som for eksempel: «Vil De være så snill å gi meg pistolen Deres, sir.» For så klønete er faktisk et av mange forsøk på oppdra de vettløse i politifolkenes flokk.
  • Når alt kommer til alt er det grunnleggende holdninger som må endres. Det gjelder også blant hverdagsmennesker uten politiuniform. Selv menneskerettighetsforkjemperen Jesse Jackson fortalte en gang at han ble lettet da han hørte skritt bak seg en natt og så at det var hvite middelklassemenn. Redselen for å møte svarte i tomme gater og seine nattetimer er utbredt. Ifølge krimstatistikken er det en reell redsel. For millioner hederlige mennesker er det tragisk. For noen av dem er det dødelig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media