Nullskatteyter Gro bruker norske sykehus

De skatter ikke til Norge, men både Gro og Arne Olav Brundtland benytter det norske helsevesenet når de trenger legebehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at Gro Harlem Brundtland (68) ikke betaler én eneste kroner i skatt til Norge av sin statsministerpensjon, har det norske helsevesenet stilt opp når hun og ektemannen Arne Olav Brundtland (71) har hatt behov for hjelp.

For mens Gro har valgt å bosette seg i Frankrike, og henter in ntekter fra USA og andre internasjonale oppdrag, reiser den tidligere legen og Ap-statsministeren hjem til Norge når familien selv trenger medisinsk behandling.

Gjennom sin personlige pressetalsmann, Jon Mørland, bekrefter Gro at hun i både februar og juni i fjor ble hofteoperert i Norge. Etter at Arne Olav Brundtland ble rammet av slag, fikk han benytte seg av rehabiliteringstilbudet til Sunnaas sykehus. Eksperter Dagbladet har vært i kontakt med, anslår at ekteparets forbruk av helsetjenester de siste åra har kostet samfunnet over én million kroner.

Medlem av folketrygden

Dagbladet ba gjennom PR-rådgiveren om en kommentar fra Gro til dette. Her er svaret hun ga:

– Vi blir trukket syketrygdeavgift ved utbetaling av våre pensjoner, etter en avtale mellom en rekke land innenfor EØS-området, bla Norge og Frankrike, om samarbeid omkring helsetjenester og trygderettigheter.

Det betyr altså at Gro og hennes man fortsatt er medlemmer av den norske folketrygden, selv om de er utvandret fra Norge. Etter loven er det dette medlemskapet som formelt gir rett til gratis helsetjenester i Norge, men ordningen finansierer på langt nær kostnadene ved det offentlige helsevesenet i Norge, det betales også over skatteseddelen.

Dagbladet møtte Gro Harlem Brundtland i New York i mai i fjor. Da gikk hun på krykker og var nyoperert. Hun måtte flytte om på operasjonene sine, for å ta på seg jobben som FNs spesialutsending for klimaspørsmål. Grunnet operasjonen var Gro litt tilbakeholden med å ta på seg oppdraget.

<strong><b>PÅ KRYKKER:</strong></b> Gro Harlem Brundtland flyttet sine hofteoperasjoner i Norge for å kunne ta på seg jobben som spesialutsending for klimaspørsmål i FN. Her sammen med ektemannen Arne Olav Brundtland i Oslo i fjor. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
PÅ KRYKKER: Gro Harlem Brundtland flyttet sine hofteoperasjoner i Norge for å kunne ta på seg jobben som spesialutsending for klimaspørsmål i FN. Her sammen med ektemannen Arne Olav Brundtland i Oslo i fjor. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer

– Jeg svarte som dere ser: Jeg har krykker, jeg er operert, jeg skal opereres, så jeg kom med masse innvendinger. Så kom det en ny telefon, og de visste det, de hørte hva jeg sa, men de ville ha meg. Jeg skulle jo hit i mai for å holde tale på møtet i Kommisjonen for bærekraftig utvikling, sa Brundtland.

– Jeg har planlagt operasjonene sånn at det er plass i mai til å konsentrere seg om FN og Kommisjonen for bærekraftig utvikling. Når FNs generalsekretær finner at han trenger hjelp til saker han har satt på dagsorden, er det ikke egentlig noe valg. Da stiller du opp, sa Gro.

Norge – et spleiselag

Takket være et gunstig skattehull, er Gro i praksis nullskattyter. Hun beskattes ikke av sin statsministerpensjon på 678 000 kroner, verken i Norge eller Frankrike.

Her hjemme har Skattetaten forsøkt å skape økt forståelse for nødvendigheten av skattene vi betaler. De har laget guiden «Litt om skattesystemet». Der besvares spørsmålet «Hvorfor betaler vi skatt?» på denne måten:

«Vi ønsker alle at vi skal ha mulighet til å gå på skole og lære å lese og regne. Hvis vi blir syke, ønsker vi at vi skal få behandling på sykehus.

Vi som bor i Norge har alle glede og nytte av mange velferdsordninger i samfunnet. Dette koster penger. Mange penger. Derfor er det viktig at alle er med på å betale. Dette gjør vi ved å betale skatt.

Samfunnet er som en stor felles pengekasse, et spleiselag. Alle skal betale etter evne og motta ytelser når de trenger det.»

Nullskatteyter Gro bruker norske sykehus

Gro, som har store inntekter, både fra Pepsi og sin foredragsvirksomhet, nyter som pensjonist godt av en ordning som gir lavere folketrygdavgift. Ifølge Statens Pensjonskasse, trekker de tre prosent fra pensjonsutbetalinger, mens vanlige lønnsmottakere må betale 7,8 prosent i trygdeavgift. Av Gros statsministerpensjon på 678 000 kroner, utgjør dette 20 340 kroner i året. Etter det Dagbladet får opplyst, koster det, med rehabilitering, samfunnet rundt 500 000 kroner for hver hofteoperasjon som utføres.

I 2006 ga Gro et intervju til VG, der hun snakket om hvordan livet hadde endret seg, etter at ektemannen Arne Olav ble rammet av hjerneslag. Brundtland var i Norge da det skjedde, og ble først innlagt på Ullevål universitetssykehus.

– Slaget gikk ut over språksenteret i hjernen. Det er vanskelig for ham å finne ordene. Nå skal Olav til Sunnaas sykehus. Han må på en måte lære alfabetet på nytt, sa Gro til VG da.

– Er det lettere for ham å skrive enn å snakke? ville avisa vite.

– Akkurat nå er begge deler vanskelig for ham. Men akkurat som svekkede kroppsdeler kan hjernen også trenes opp igjen, svarte Gro.

Døgnprisen på Sunnaas sykehus, der Arne Olav Brundtland måtte tilbringe rundt to måneder, er på 4000 kroner, får Dagbladet opplyst. Ekteparet Brundtland har nå skaffet seg en leilighet med heis rett fra garasjen på Bygdøy.

– Det stemmer at jeg har kjøpt en leilighet som mor og far skal disponere når de er i Norge, sa parets sønn Knut Brundtland til Se og Hør i fjor. Ukebladet beskrev den som en luksusleilighet med panoramautsikt over Oslofjorden.

«Toppleiligheten ligger i naturskjønne og skjermede omgivelser, og har et boareal på 185 kvadratmeter. Takterrassen er på nærmere 70 kvadratmeter! Prisforlangende lå på hele 12,4 millioner, men etter det Se og Hør kjenner til, skal Brundtland ha fått leiligheten for 11 250 000 kroner», skrev bladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer