Sjokkrapport om overgrep i Forsvaret:

- Nulltoleranse - utrolig trist og utrolig alvorlige

Luftforsvarets hovedtillitsvalgt Sara Aasen om seksuelle overgrep og mobbing i Forsvaret.

HOVEDTILLITSVALGT FOR HÆREN: Utdannet militærpoliti Camilla Løvland har base i Bardufoss. Foto: Forsvaret.
HOVEDTILLITSVALGT FOR HÆREN: Utdannet militærpoliti Camilla Løvland har base i Bardufoss. Foto: Forsvaret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Utrolig trist og utrolig alvorlig. Forsvaret har nulltoleranse for mobbing og seksuelle overgrep.

Slik er den første reaksjonen fra hovedtillitsvalgt for de vernepliktige i Luftforsvaret, Sara Aasen (22).

- Omfanget av anmeldte voldtekter og seksuelle overgrep i Forsvaret i 2018 er verre enn antatt, sier hovedtillitsvalgt for de vernepliktige i Hæren, Camilla Løvland (20), til Dagbladet.

Over 160 personer i forsvaret sier de har blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt det siste året, ifølge en undersøkelse NRK har fått tilgang til.

- Annenhver dag

Resultatene fra MOST-undersøkelsen (Mobbing og seksuell trakassering) er lagt fram for forsvarssjefens ledergruppe, men er ikke offentlig ennå. Svarene viser at mange i Forsvaret sier at de har blitt utsatt for overgrep i tolvmånedersperioden som omfattes av undersøkelsen:

Over 40 personer sier at de har blitt voldtatt. Over 15 av dem er menn. Over 120 personer sier at de har blitt forsøkt voldtatt.

Legger man svarene til grunn, betyr det at det blant tjenestegjørende i Forsvaret skjer enten en voldtekt eller et voldtektsforsøk nesten annenhver dag, ifølge NRK.

Løvland er stasjonert i Bardufoss, der hun overtok som hovedtillitsvalgt sist sommer etter å ha fullført egen tjenestetid og utdanning som militærpoliti samme sted.

Varsler

Hæren er den klart største våpengrenen med nærmere 5000 av 8500 vernepliktige i Forsvaret totalt.

Løvland baserer «større omfang enn antatt på» på vurderinger fra tillitsvalgte som overleverte vervet til henne for et drøyt halvt år siden.

HOVEDTILLITSVALGT FORT LUFTFOESVARET: Sara Aasen har base på Rygge flystasjon. Foto: Forsvaret.
HOVEDTILLITSVALGT FORT LUFTFOESVARET: Sara Aasen har base på Rygge flystasjon. Foto: Forsvaret. Vis mer

Hun vet ennå ikke hvor mange av varslene som gjelder hennes egen våpengren eller eventuelt hennes eget tjenestested Bardufoss.

- Per tirsdag har jeg ikke fått hvordan varslingene er fordelt mellom våpengrenene, eller hvordan fordelingen er mellom vernepliktige og ansatte. Statistikken er ment å inneholde også varsler om ansatte, sier den hovedtillitsvalgte fra Kristiansand.

Luftforsvarets hovedtillitsvalgte, Sara Aasen fra Trondheim, er lokalisert på Rygge flystasjon. Hun har hatt tillitsvervet halvannet år etter å ha gjennomført førstegangstjenesten samme sted.

- Tydelig lederansvar

Hun har ennå ikke fått presentert mer enn hovedtallene, og vet dermed ikke hvor mange saker som gjelder hennes egen våpengren, verken for vernepliktige eller ansatte.

Hun synes forsvarssjefen har reagert med flere viktige og postive tiltak, hvorav hun trekker fram to punkter:

- Jeg synes det er bra at han lover en gjennomgang av systemet for varsling til alle og at lederansvaret i varslingssaker skal tydeliggjøres, sier Sara Aasen til Dagbladet.

Hun synes også det er positivt at en slik omfattende registrering av saker skal gjøres annethvert år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer