Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Nulltoleranse overfor kjernefysisk utpressing

FNs vaktbikkje vil ikke la Nord-Korea foreta prøvesprenginger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Verden må vise nulltoleranse overfor Nord-Korea og presse landet til ikke å foreta noen kjernefysiske tester. En slik test vil kunne få katastrofale følger, sier sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) Mohamed El Baradei ifølge BBC.

Etterretningsrapporter antyder at Nord-Korea skal foreta prøvesprengninger. Landet har trukket seg fra de multilaterale samtalene om atomvåpenprogrammet deres, og lite tyder på at de vil vende tilbake til forhandlingsbordet.

-Dersom det ikke skjer noen framskritt med samtalene, må vi vurdere andre muligheter, som å ta saken opp i Sikkerhetsrådet, sier den japanske utenriksministeren Nobutaka Machimura. Sikkerhetsrådet kan iverksette internasjonale sanksjoner mot Nord-Norea.

Kjernefysisk utpressing

Satelittfoto viser tydelige forberedelser til prøvesprengninger. Men de amerikanske myndighetene advarer om at det hele kan være et knep fra Nord-Koreas side for å styrke landets posisjon i forhandlingene med USA.

ElBaradei kaller den alarmerende utviklingen for «kjernefysisk utpressing», og tror det bare vil forverre situasjonen, skriver Reuters.

- Nord-Korea må innse at det internasjonale samfunnet vil vise nulltoleranse ovenfor et hvilket som helst land som vil skaffe seg atomvåpen, sier ElBaradei.

- Jeg håper at de ikke vil foreta noen tester. Jeg håper at enhver leder som har kontakt med Nord-Korea, ringer dem idag for å overtale dem til ikke å prøvesprenge. De risikerer katastrofale politiske følger, samt at radioaktivt nedfall sprer seg utover hele regionen.

Sjefen for IAEA mener tiden er inne for andre virkemidler.

- Tolv år etter at Nord-Korea nektet å følge Sikkerhetsrådets anbefalinger, er det på tide å sette ned foten og finne fram til en helhetsløsning som kan forhindre den økende kjernefysiske faren.

For to år siden trakk Nord-Korea seg som det første landet fra avtalen om ikkespredning av atomvåpen. Det har lenge vært spekulert i om landet har klart å lage atomstridshoder.

Tidligere i år sa Nord-Korea at de hadde bygget en bombe, men dette er ikke blitt bekreftet.

ElBaradei:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!