Numedalsbanen fredet

Riksantikvaren har fredet strekningen Rollag-Rødberg på Numedalsbanen i Buskerud.

NUMEDALSBANEN: Her er det Blues-toget under Jazzfestivalen på Kongsberg som er på vei langs Numedalslågen.
Foto: Bjørn-Owe Holmberg/NTB/Scanpix
NUMEDALSBANEN: Her er det Blues-toget under Jazzfestivalen på Kongsberg som er på vei langs Numedalslågen. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/NTB/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Numedalsbanen var den siste jernbanestrekningen hvor det gikk regulære damptog i Norge.

- Godt bevart - Numedalsbanen er et svært godt bevart jernbaneanlegg fra 1920-årene, og forteller en viktig historie om norsk samferdsel og kraftindustri. Med fredningen vil banen fortsatt bli bevart som et viktig kulturhistorisk element i landskapet i Numedalen, sier riksantikvar Jørn Holme.

Startpunktet for den fredede jernbanestrekningen er Rollag stasjon i sør. Endepunktet i nord er ved banens ende på Rødberg stasjon. Strekningen er på rundt 45 kilometer. Fredningen omfatter hele jernbaneanlegget med bygninger og skinner.

Nesten 100 km Numedalsbanen er totalt 92,8 km lang og strekker seg fra Kongsberg til Rødberg. Hele strekningen ligger i Buskerud fylke.

Banen ble åpnet 1927 med kong Haakon VII og kronprins Olav til stede. Persontrafikk på banen ble nedlagt i 1988, og all trafikk mellom Rollag og Rødberg ble nedlagt i 1989. Det kjøres fortsatt enkelte godstog på den nedre delen av banen.

(NTB)