Nummer 1

Navn: Cato Schiøtz Alder: 50 Yrke: Advokat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her om kvelden sto en diger mann i TV-ruta, og snakket om aaaa-libi, det vi andre forbinder med alib-iiii. Dette latinske ordet som på norsk heter «annensteds», og som enkelte advokatkunder vanskelig kan få nok av. Begrepet står sentralt i Orderud-saken, og det framføres med korrekt trykk av Per Kristian Orderuds advokat, Cato Schiøtz. Skulle bare mangle, forresten, for Schiøtz besitter betydelige kunnskaper innen det som heter ortoepi, læren om korrekt uttale.

  • Schiøtz har det med ord. Dette medlemmet av Bibliofil-klubben har et forhold til bøker som tryller fram gledestårer hos forleggere, særlig de gamle. Han samler førsteutgaver, og har et meget betydelig antall. Favoritten er Agnar Mykle. Men av alle forfattere og tenkere er det ingen han heller leser enn Rudolf Steiner. Den østerrikske filosofen, antroposofiens grunnlegger, skrev 360 bind, og hadde Schiøtz kunnet lese tysk, ville han trålet dem alle. Til glede for en hel haug klienter har han ikke kunnet begrave seg riktig så dypt i Steiners tanker.
  • Schiøtz er en av antroposofimiljøets ytterst få praktisk anlagte, kanskje den eneste. Han kombinerer sitt ry som en av landets dyktigste advokater med en brennende interesse for Steiners tanker, og sitter i alt som finnes av styrer innenfor bevegelsen. Han holder Steiners livsverk for å være det viktigste i vårt århundre. Men også Schiøtz har spilt en altoverskyggende rolle i noen menneskers liv. Per Lilands, for eksempel. I juridisk spann med Ole Jakob Bae fikk han Liland-saken gjenopptatt og hovedpersonen frikjent. «Når jeg slutter, er det bare én viktig sak å se tilbake på: Liland-saken,» sa han i fjor.
  • Andre dommer han gjerne hefter for: Millionerstatningen til brystkirurgen Helge Røv etter uaktsomhetspåstander i Bergens Tidende, Minnor-saken, som er den mest omfattende sak om styreansvar som er ført for norsk rett, og bumerangsakene i kjølvannet av politivoldavsløringene i Bergen. Han er så pass til ekspert på det trykte ord, at han er advokat for Schibsted. Og da Annæus Schjødt, den beste av de beste på ærekrenkelser, søkte bistand på sitt eget spesialfelt, valgte han Schiøtz. Og vant.
  • For øvrig er Schiøtz gift for annen gang, far til tre, nummer 109 på Finansavisens liste over best betalte advokater, og nummer 1 i så vel privatrettslig prosedyre som økonomiske straffesaker i advokatenes egen kåring i samme avis.