Nummer 1!

Juryen i Dagbladets kåring er ikke i tvil: Per-Kristian Foss er Norges mektigste mann. - Jeg blir ydmyk av å bli tildelt en slik tittel, sier finansministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selv slår den utkårede nesten blikket ned, konfrontert med juryens dom.

- En finansminister føler seg ikke veldig mektig til daglig. I hvert fall ikke i møte med utgiftspresset.

- Presset fra hvem?

- Fra 18 kolleger, humrer Per-Kristian Foss.

Siden han i høst feide inn i finansministerkontoret, har Foss blitt møtt med påfallende mange hurrarop. Ingen later til å være i tvil om at han er kvalifisert for jobben. Et langt liv med finanspolitikk, og en sterk posisjon i regjeringens største parti, sørger for det. At han i tillegg bestyrer ei pengekasse de fleste land i verden kan misunne oss, gjør ikke makten mindre.

Det siste er imidlertid ikke Per-Kristian Foss så sikker på.

- Jeg forbinder ikke makt med penger. Penger er ikke nok hvis du ikke har god backing i egen regjering. En finansminister har jo aldri flertall alene.

- Stolt

For første gang i Dagbladets kåring er det ikke statsministeren som stikker av med tittelen « Norges mektigste». Det forundrer Per-Kristian Foss.

- At statsministeren ikke er på topp er en undervurdering av Bondevik. Han kan virke snill utad, men man skal ikke la seg lure av et snilt image, mener Foss, og skynder seg å legge til:

- Men jeg er stolt over at det er en Høyre-mann som ble kåret. Vi har hatt våre tunge stunder, og jeg har vært med på de fleste av dem.

Det med tunge stunder sier han med et smil. Han har det med det. En skulle tro han trivdes på jobben.

- Det er et privilegium å få drive med det en virkelig har lyst til. Det er ikke alle som kan si de får det.

- Må spille med

Mange nyutnevnte finansministere har nok møtt det mektige byråkratiet i Finansdepartementet med klamme hender og ustø knær.

- Det er nok riktig at man blir vurdert. Foreløpig tror jeg det har gått greit. Men så har jeg ikke deltatt på nachspiel etter julebordene, da, sier Foss, usikker på hva som der blir sagt om ham.

- Har det vært viktig for deg å markere overfor byråkratiet hvem som er sjefen?

- Nei, byråkratiet må man spille på lag med. Maktdemonstrasjoner har jeg ikke sans for, bedyrer Foss.

- Men når en beslutning er tatt, liker jeg ikke mer diskusjon.

<B>MEKTIG SOM EN FOSS:</B> For første gang i Dagbladets kåring er det ikke statsministeren som stikker av med tittelen «Norges mektigste». For det er det finansminister Per-Kristian Foss som er.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer