Nummererte lik, en mann som har ligget begravet ved siden av sin døde venn - og en rørende gjenforening

Bilder viser realiteten etter jordskjelvet i Nepal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OBS! Vi advarer mot sterke bilder.

(Dagbladet): Det verste jordskjelvet på over 80 år har så langt krevd over 2 000 menneskeliv i Nepal, India og på Mount Everest.

Tragedien er ventet å nå enda høyere tall, og 4 500 antas å ha blitt drept av bygningene som raste sammen da skredet målt til 7,9 slo til lørdag formiddag.

Blant et hav av bilder, finnes bilder av lik som har fått numrene «3» og «2» ved hendene sine. En kvinne ligger død midt i ruinene av det som en gang var et nabolag, og en eldre mann har vært heldig og får hjelp ved et sykehus.

Andre ligger døde, enten fortsatt innesperret i ruinene eller på gulvet i en sal der likene nå samles, slik at pårørende kan få se, identifisere og ta farvel med sine kjære.

En annen har ligget begravet i betong og murstein rett ved siden av det som skal være hans døde kamerat, siden jordskjelvet slo til.

Han blir selv reddet ut, men kameraten er død.

«Jeg kan ikke sende alle familiene jeg bodde med en sms eller en innboksmelding på facebook, de har ikke internett, de har ikke engang strøm. Jeg vet ikke hvordan det går med lillesøsteren på ti som ble sendt vekk, flere mil fra familien sin, for å gå på skole i byen. Hvordan det går med faren hennes som pløyet jorda hver dag i de bratte fjellveggene sånn at hun skulle få muligheten til det», skriver Dagbladets Madeleine Schulz i en kommentar om katastrofen.

«Jeg vet ikke hvordan det går med hun som så gjerne ville bli lege, men som aldri hadde lært seg å lese, eller han lille med de råtne tennene som vi måtte røske ut med en tang. Jeg vet ikke hvordan det går med 16-åringen på det lugubre bordellet.»

«Eller hvordan det går med småbarnsmoren som desperat forsøkte å tvinge meg til medisinsk hjelp da babyen hennes var syk, jeg var jo hvit - jeg måtte jo vite sånt. Jeg vet ikke om hennes nærmeste helsestasjon, den som lå åtte timer unna til fots over fjellet, fortsatt står der. Jeg vet ikke om de rustne, gamle kloakksystemene har tålt rystelsene.»

UD sier søndag i 13-tida at de ikke kan utelukke at det er nordmenn blant de omkomne. Omlag 150 nordmenn oppholder seg i landet, men det er ikke kommet bekymringsmeldinger som skulle tyde på at det er omkomne nordmenn.

LES KOMMENTAREN: Jeg vet ikke hvordan det går med familiene jeg kjenner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer