NUPI: - Blix ga mest til dem som vil fortsette

Rapporten fra sjefen for FNs våpeninspektører, Hans Blix, var ikke det som USA helst ville høre, sier Espen Barth Eide ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hovedbudskapet var at inspeksjonene tar tid, men at de fungerer. At våpeninspeksjonene er meningsfylte og at samarbeidet er blitt bedre, sier han til NTB etter at Blix fredag la fram sin rapport i Sikkerhetsrådet.

Blix la stor vekt på ødeleggelsen av raketter og at Irak har påvist hvor ødelagte biologiske våpen er blitt dumpet.

Barth Eide sier at Blix ga noe til begge sider, men likevel mest til dem som ønsker at våpeninspeksjonene skal fortsette. Men Blix bekreftet også at Irak somler. Dermed kan USA si at Saddam ikke har oppfylt kravene.

- Men Blix er nøye, imponerende nøye med å svare bare på det han blir spurt om. Han ønsker ikke å bli tatt til inntekt for noen av partenes ønsker. For eksempel sa han ikke at han ønsker mer tid, slik noen kommentatorer allerede sier. Det han sa var at det ville være meningsfylt å fortsette i flere måneder - ikke år, ikke uker, men måneder, sier Barth Eide.

- Det er så nær han kan komme å be om mer tid uten å gjøre det. For det er ikke hans jobb, sier Barth Eide.

USA har bestemt seg

Han sier at uansett hva Blix sier, har USA bestemt seg for krig og at regimet til Saddam Hussein må bort. Det er bare om det kommer til en regimeendring uten krig, for eksempel om Saddam går i eksil, at krig kan unngås.

Det viktige med det som skjer i FN nå er ikke om det blir krig, men hvilket folkerettslig grunnlag USA kan skaffe seg for en krig, sier han. -USA har ikke tenkt å vente i måneder.

Han viser til at det som er skjedd de siste månedene er at det amerikanske argumentet om at tiden er ute, systematisk er blitt svekket. FN-sporet har ikke fungert for USA.

Det som kan utsette en krig, er initiativer som nå kommer på bordet for å få til et kompromiss - det britiske utspillet og samtaler som foregår i den mexicanske ambassaden, der man vurderer å be Blix om enda mer nøyaktige lister for når Irak må oppfylle de forskjellige punktene.

Den tyske utenriksministeren Joschka Fischer etterlyste også slike konkrete lister i sitt innlegg etter Blix' rapport.

Ute å kjøre

Den som nå mest er ute å kjøre, ifølge Barth Eide, er Storbritannia.

De siste dagene har vist at USA og Storbritannia snakker om to forskjellige ting, sier han.

Britene arbeider for et kompromiss fordi de fortsatt trenger en FN-godkjenning, mens USA har gjort det klart at de kan gå til krig uten at det blir nødvendig.

Og mens Storbritannia snakker om at Irak må oppfylle resolusjon 1441 for å unngå krig, har USA de siste ukene snakket stadig klarere om regimeskifte.

Så sent som torsdag benektet den britiske utenriksministeren Jack Straw at britene var ute etter et regimeskifte og sa tydelig at om Saddam nedruster helt, kan han gjerne fortsette.

- Ved første øyekast ser det ut til at de er mer splittet enn tidligere, men det kan jo også være koordinert, nemlig at de to snakker til hvert sitt hjemmepublikum. Men Storbritannia er i en anstrengt posisjon, sier Barth Eide.

(NTB)