NUPI åpner ansattes post

Sjefen var lei av at de ansatte i NUPI ikke arkiverte posten godt nok. Derfor begynte de å åpne alle brev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er i strid med Datatilsynets råd.

På norske arbeidsplasser har det i mange år vært en etablert praksis at hvis et personnavn står øverst i adressefeltet, sendes posten direkte til den ansatte - uåpnet. I Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) derimot bestemte ledelsen seg for å åpne alle brev. Dagbladet har vært i kontakt med flere ansatte som har reagert. En av dem er seniorforsker John Kristen Skogan.

-  Jeg finner den nye praksisen uheldig. Utover det vil jeg ikke kommentere saken.

Avventer

Fagforeningene er koblet inn:

-  Vi ble orientert om den nye praksisen etter at den var innført. Vi fikk beskjed om at det var nødvendig å åpne all post fordi vi er for dårlige til å arkivere brevene vi får. Det er fortsatt delte meninger i fagforeningen om dette, men vi har valgt å avvente reaksjoner til vi ser hvordan dette fungerer, sier Nina Græger, leder for NTL på NUPI.

Dårlig begrunnelse

Datatilsynet reagerer på vegne av de ansatte.

-  Skriver du et personnavn først i adressefeltet er det en sedvane i norsk arkivlov at brevet skal gå direkte til vedkommende med mindre det er avtalt og begrunnet noe annet. For eksempel har flere sykehus innført rutiner for at ikke viktige opplysninger fra pasienter til leger blir borte fordi ansatte slutter eller liknende, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet.

Han slår fast at begrunnelsen fra NUPI-ledelsen ikke er god nok.

-  Hvis de sliter med å håndtere posten, må de slå ned på dem som ikke er flinke nok, ikke bryte personvernet til alle sammen, sier Skåra.

Internt problem

Direktør på NUPI, Sverre Lodgaard, bekrefter at praktiske problemer med at posten ikke kom fram til rette vedkommende er årsaken til den nye praksisen. Han henviser imidlertid alle spørsmål til administrasjonssjef Frode Løvik.

-  Vi behandler nå saken internt, der den hører hjemme. Vi har en god dialog med fagforeningene, sier Løvik.

FÅR KRITIKK: Sverre Lodgaard,NUPI-direktør.