SLAKTER; NUPI-forsker Henrik Thune tar et kraftig oppgjør med regjeringens håndtering av besøket til Dalai Lama. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
SLAKTER; NUPI-forsker Henrik Thune tar et kraftig oppgjør med regjeringens håndtering av besøket til Dalai Lama. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

NUPI-forsker slakter regjeringens Lama-håndtering

Regjeringens håndtering av Dalai Lama-besøket er «moralsk svakt og realpolitisk kortsiktig», mener seniorforsker Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kan ikke framstå slik at Kina dikterer Norge. Ingen får respekt av slikt - ikke omverdenen, ikke oss selv, og neppe kineserne heller, sier Thune til Aftenposten.

Thune skjønner godt hvorfor tibetanernes åndelige leder Dalai Lamas besøk til Norge neste måned har blitt et dilemma for regjeringen.

- Statsminister Erna Solberg (H) kom inn med et erklært ønske om, og et nytt potensial for å bedre forholdet til Beijing. Det ville vært en politisk seier. Et møte med Dalai Lama ville ødelegge dette og plassere Solberg-regjeringen i samme båt som Stoltenberg-regjeringen, sier Thune.

Etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo i 2010, har forholdet mellom Norge og Kina vært svært dårlig. Dette har imidlertid hatt en politisk og diplomatisk kostnad, ikke økonomisk, mener Thune. Det viser også tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram tidligere denne uken: Tallene viste at Norges handel med Kina nå er høyere enn den var i 2010.

Ja eller nei til å hilse på Dalai Lama er et utenrikspolitisk linjevalg, mener Thune.

- Det er verdt å huske at selv USAs president Barack Obama møtte Dalai Lama nå i februar. Kina framførte sitt vanlige budskap og press, men Obama gjennomførte møtet, sier NUPI-forskeren.

Han mener regjeringen burde ha håndtert prosessen mer elegant og på et tidligere tidspunkt.

(NTB)