Nurejev fryktet hjemsendelse

London (NTB-AFP): Ballettdanseren Rudolf Nurejev bestemte seg spontant til å hoppe av i Frankrike i 1961, fordi han fryktet Moskva, viser gamle KGB-arkiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tidligere så hemmelige arkivene om Sovjetunionens mest omtalte avhopper er nylig blitt frigitt. Nurejev døde i 1993 og er nå fullt rehabilitert i Russland.

Stjernen i Kirov-balletten fra Leningrad, som St. Petersburg het den gang, ba om politisk asyl i Frankrike i juni 1961, under sin første turne i utlandet. For dette fikk han en dom på sju års fengsel i Sovjetunionen.

Den britiske avisen Daily Telegraph, som har gjennomgått arkivmaterialet om Nurejev, sier at han ble skrekkslagen da han fikk beskjed om å returnere til Moskva, mens resten av Kirov-ensemblet skulle fortsette til London.

Dødsblek

Tidligere nestsjef i Kirov-balletten, Georgij Korkin, sier at Nurejev, som bare var 23 år gammel, ble dødsblek og brøt sammen da han fikk nyheten mens hans satt på Le Bourget-flyplassen i Paris. - Dette kan ikke være mulig, skrek han ut i fortvilelse.

En KGB-offiser som fulgte ballett-ensemblet på turneen, fortalte sovjetiske etterforskere at Nurejev plutselig løp ut av flyplass-cafeen. - Jeg stormet etter ham og spurte hvor han skulle. Du kan ikke forsvinne. Flyet til Moskva går om kort tid, ropte KGB-mannen Viltalij Strisjevskij. Svaret han fikk var bare usammenhengende mumling.

Seks uniformerte politimenn dukket plutselig opp og forhindret KGB-oppasseren i å forfølge Nurejev.
Danseren fortalte en lydtekniker som bønnfalt om ikke å hoppe av, at han ikke kunne leve i Sovjetunionen. - I Moskva kommer de til å skyte meg, og her vil jeg sikkert ta livet av meg, utbrøt Nurejev.

Innkalt til ambassaden

Arkivene viser at Korkin og Strisjevskij ble innkalt til den sovjetiske ambassaden i Paris den morgenen Kirov-balletten skulle forlate byen. De fikk ordre om å fortelle Nurejev at ikke skulle til London, men til Moskva.

- Jeg sa at dette var en idiotisk avgjørelse som ville utløse en internasjonal skandale, men det var ingen som hørte på meg, sa Korkin ifølge det frigitte arkivmaterialet.

Nurejev ble innvilget asyl og resten er historie. Han fikk en enestående karriere i Vesten, der han ble dyrket som en gudbenådet danser og koreograf helt til sin død.