RASFARE: NVE tror fjellet i Kåfjord i Troms kan finne på å rase i løpet av dagen i dag. Foto: Bernt Magnar Eriksen.
RASFARE: NVE tror fjellet i Kåfjord i Troms kan finne på å rase i løpet av dagen i dag. Foto: Bernt Magnar Eriksen.Vis mer

NVE: - Bevegelsene har roet seg, men er fortsatt sterke

Lokalsamfunnet Holmen venter fortsatt på at 12000 kubikk stein skal løsne fra Oksfjellet i Kåfjord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ingen endring fra tidligere i dag. Bevegelsene har roet seg noe, men de er fortsatt sterke.  Nå beveger massene seg ved en hastighet på 90 cm i døgnet, sier regionsjef Ole Jan Hauge til Dagbladet i 14-tiden fredag.

I morges ble det kjent at NVE tror Oksfjellet i Kåfjord i Troms kan rase ut i løpet av dagen.

En del av fjellfoten har allerede rast ut, og ekspertene forventer at opp mot 12.000 kubikkmeter stein til vil komme i løpet av dagen

Det ustabile fjellpartiet har lenge vært rasutsatt, men bevegelsene i fjellet har økt etter en storm sist tirsdag. Torsdag meldte NVE at bevegelsene var 15 centimeter i døgnet. Så økte det til et nivå som var for høyt til at det kunne måles av NVE, før det nå har gått litt tilbake igjen.

- Er det mulig at raset likevel ikke går i dag?

SKREDFARE: Oversikt over Oksfjellet og Holmen med inntegnet skredfaresoner og sikringsvoll (NVE Region Nord).
SKREDFARE: Oversikt over Oksfjellet og Holmen med inntegnet skredfaresoner og sikringsvoll (NVE Region Nord). Vis mer

- Det er helt umulig å si ennå, sier Hauge.

Sperret NVE har lenge vært klar over rasfaren i området, og startet arbeidet med å bygge en sikringsvoll mot ras allerede i august. Arbeidet måtte imidlertid avbrytes da bevegelsene i fjellet ble for store til at arbeidet var forsvarlig.

Politiet sperret av området for halvannen uke siden, og nedla ferdselsforbud i området for å hindre at folk skal skades av fallende steiner.

Siden i morges har det gått flere steinsprang, men selve raset har latt vente på seg. Geitebonde Siv Nina Myrvoll har gården sin ved foten av fjellet, og har vært nødt til å evakuere. Alle de 200 geitene hennes er blitt sendt til slakt.

Vil senke skuldrene
Den evakuerte gården ved fjellets fot, ligger i tilknytning til tettstedet Holmen i Kåfjord, men andre husstander eller veier i området er ikke i fare. Hauge i NVE opplyser imidlertid at en fritidsbolig også kan risikere å bli tatt av raset. 

- Alle i Holmen er nå i beredskap og venter bare på at raset skal komme, så det er ingen god situasjon. Nå bør det komme så vi får senket skuldrene, sier gårdbruker Siv Nina Myrvoll til Dagbladet. 

Mellom 15-20 personer bor på tettstedet. Myrvoll - som befant seg i Troms da Dagbladet snakket med henne fredag morgen - håper fjøset hennes berger unna steinmassene. 

I bevegelse: Dette helikopterbildet, som er hentet fra en NVE-rapport med tillatelse fra NVE, viser området som nå står i fare for å rase. Foto: NVE.
I bevegelse: Dette helikopterbildet, som er hentet fra en NVE-rapport med tillatelse fra NVE, viser området som nå står i fare for å rase. Foto: NVE. Vis mer

- Det siste halmstrået mitt er at fjøset blir stående uten at steinene treffer det, sier hun til Dagbladet.

Hører steinsprang Bernt Magnar Eriksen bor omtrent 400-500 meter unna rasstedet, på motsatt side av dalen fra Oksfjellets fot. 

Han har hørt flere steinsprang i løpet av morgenen, men sier det er vanskelig å se noe på grunn av mye tåke i området.  

- For en time siden hørte vi steinsprang, og da kom det et stort drønn fra fjellet. Nå hører jeg steinsprang igjen, så at blokken er i ferd med å sige ut er nok sikkert, sier han til Dagbladet cirka klokken 10.40. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram