Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NVE: - Dette er en ekstrem hendelse

Flomvarselet er hevet til rødt nivå.

 FLOM:   Store nedbørsmengder og snøsmelting lager store problemer for trafikken på E16 på Vossestrand i Voss kommune. Denne bilen tok inn vann og fikk motorstopp.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FLOM: Store nedbørsmengder og snøsmelting lager store problemer for trafikken på E16 på Vossestrand i Voss kommune. Denne bilen tok inn vann og fikk motorstopp. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NVE har nå hevet flomvarselet til rødt, som er det høyeste nivået, for Vosso-vassdraget.

- Dette er en ekstrem hendelse, sier vakthavende hydrolog ved NVE, Anne Gunnvor Berthling.

Hun sier at flommen nå er på et slikt nivå at den kan føre til omfattende ødeleggelser på bebyggelse og infrastruktur.

- Følg råd fra beredskapsmyndighetene - Det er ikke ofte vi varsler rødt. Nå er det riktignok bare et par uker siden sist og vi ser at det skjer oftere og oftere. Som regel skjer ikke dette så veldig mange ganger i løpet av et år, sier Berthling til Dagbladet.

Hun oppfordrer folk til å sikre eiendom og løse gjenstander, og følge rådene fra beredskapsmyndighetene.

- Vi følger utviklingen videre, og våre prognoser viser at flommen snart vil nå toppen, sier hun.

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Bergen, Kristin Seter, sier at regnmengdene ser ut til å gå noe ned. Dette etter en dag der det har regnet over femti millimeter flere steder.

- Tar tid før det er helt nede - I tillegg så kommer nedbøren ned til 1000 meter trolig til å gå over til snø. Dette vil ha en dempende effekt på flommen.
Hun tror likevel at det vil ta tid før flomnivået er helt nede, også etter at nedbøren har stoppet.

- Det pleier vanligvis å ta litt tid i slike situasjoner, sier hun og legger til at Voss ikke har mottatt enorme nedbørsmengder sammenliknet med en del andre steder i Vestlandet. Dermed er det også andre årsaker enn rene regnmengder som har skapt flommen.

- Steder med vassdrag som de Voss har er mer utsatte når det regner mye. Stedet tar også imot store vannmengder fra fjellene rundt, noe som antakeligvis kommer til å avta ettersom en del av snømengdene der allerede har smeltet, sier Kristin Seter til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media