Flom på Østlandet

NVE advarer: Flommen blir verre

Nå kommer regnet i tillegg til snøsmeltingen.

STENGT: På Otta hadde Gudbrandsdalslågen steget så mye at parkeringsplassen ligger under vann ved kjøpesenteret Amfi. Nå risikerer man at vannet flommer inn hovedinngangen til kjøpesenteret. Foto: Amfi Otta / Facebook
STENGT: På Otta hadde Gudbrandsdalslågen steget så mye at parkeringsplassen ligger under vann ved kjøpesenteret Amfi. Nå risikerer man at vannet flommer inn hovedinngangen til kjøpesenteret. Foto: Amfi Otta / Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Store deler av Østlandet er rammet av flom, som allerede har medført materielle skader nord i landsdelen. Men Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kan dessverre lite gjøre for å dempe bekymringen.

- Vi forventer en økning i vannivået i alle vassdragene med sideelver og bekker. Det er en veldig alvorlig situasjon, sier Per Glad, vakthavende hydrolog ved NVE, til Dagbladet torsdag kveld.

Vannmassene har allerede begynt å skape store problemer.

På Otta hadde Gudbrandsdalslågen steget så mye at kjøpesenteret Amfi har sett seg nødt til å holde hovedinngangen stengt. Parkeringsplassen ligger allerede under vann, og frykten er at vannet skal flomme inn i senteret.

- Vår hovedinngang er imorgen stengt grunnet store mengder vann, skrev Amfi Otta på Facebook seint i går kveld.

Gudbrandsdølen Dagningen melder at deler av sentrum av Otta er under vann.

Uheldig sammentreff

På direktoratets kart er nesten hele Østlandet oransje - hvilket vil si nest høyeste vannføring på en firetrinns skala. På dette nivået ventes omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder, og NVE oppfordrer folk til å sikre og flytte verdier langs utsatte vassdrag.

ØSTLANDET ORANSJE: Nesten hele Østlandet er på oransje varslingsnivå, ifølge NVEs oversikt.
ØSTLANDET ORANSJE: Nesten hele Østlandet er på oransje varslingsnivå, ifølge NVEs oversikt. Vis mer

Flommen skyldes det fine og varme været, som har gitt hurtig snøsmelting.

- Men nå er det også varslet store nedbørsmengder i området. Det er uheldig, sier Glad.

Han forklarer at alle elver og bekker som renner gjennom snødekte områder, er rammet.

- Numedalslågen har bare gult nivå; sidebekkene har oransje. Mjøsa og nedstrøms har heller ikke oransje nivå - men nedstrøms møter Vorma Glomma, som er oransje, sier hydrologen.

Han understreker at flomutviklingen avhenger mye av hvor varmt det blir, og hvor mye regn som kommer hvor.

Mye nedbør

Anne Solveig Andersen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, forteller at det strålende sommerværet på Østlandet nå blir avløst av store mengder regn, som altså også bidrar til økt vannstand i vassdragene.

- Agder, Telemark og deler av Østfold har allerede regn, som beveger seg nordover kommende døgn. På forholdsvis kort tid, 6–12 timer, vil det komme opptil 30 millimeter nedbør, sier hun til Dagbladet torsdag kveld.

Som om ikke det var nok, er det kraftige regnet ledsaget av tordenvær, som skal ha nådd Oslo i løpet av kvelden torsdag og natt til fredag.

- Nedbøren beveger seg nord til Trøndelag og Nordland først på dagen, sier meteorologen.

Uværet er altså forbigående. Men vi får ikke like fint vær som det var før regnet slo inn.

- Det blir gradvis oppholdsvær, i Agder allerede i natt og på morgenen. På Østlandet med Oslo klarner det opp i løpet av fredag og lørdag. Men vi får en mer skiftende værtype i helga, sier Andersen - som også varsler penere vær inn i neste uke.

OVERSVØMT: Flommen har allerede forårsaket betydelige skader. Her fra Trysilelva torsdag. Foto: Hanna Hagevik Bakke / NTB Scanpix
OVERSVØMT: Flommen har allerede forårsaket betydelige skader. Her fra Trysilelva torsdag. Foto: Hanna Hagevik Bakke / NTB Scanpix Vis mer

Lokale forskjeller

For flommens vedkommende understreker meteorologen at det er vanskelig å si akkurat hvor mye regn som kommer hvor.

- Det er store lokale forskjeller, understreker hun.

Når det gjelder landet for øvrig, blir Troms og Finnmark i liten grad påvirket av nedbøren sørfra.

- Det har vært kjempefint i Tromsø, med 23,1 grader. Her i Bergen er det imidlertid grått, og det vil fortsette også fredag, sier Anne Solveig Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer