NVE frykter 50-årsflom i Trøndelag

Mye nedbør og mildt vær gjør at det nå ventes storflom.

STORFLOM: Vårflom i Hegra i 2011. Massiv snøsmelting skapte oversvømmelser som førte til at Meråkerbanen måtte stenges ved Hegra i Nord-Trøndelag. Nå ventes ny storflom.
Foto: Tor Aage Hansen / Scanpix
STORFLOM: Vårflom i Hegra i 2011. Massiv snøsmelting skapte oversvømmelser som førte til at Meråkerbanen måtte stenges ved Hegra i Nord-Trøndelag. Nå ventes ny storflom. Foto: Tor Aage Hansen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannføringen i bekker og elver på Fosen i Trøndelag øker mer enn antatt. NVE frykter at mengdene vil nærme seg nivået for 50-årsflom om dette fortsetter.

Mildt vær og mye nedbør har gitt raskt økende vannføring i Trøndelag. Vannføringen ligger torsdag ettermiddag på et nivå rundt middelflom i flere elver nord for Trondheim. Regn i kombinasjon med snøsmelting vil gi fortsatt økende vannføring, varsler Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Økningen i vannføringen er torsdag ettermiddag sterkest ved Krinsvatn i Rissa på Fosen, og passerte samme formiddag nivået for femårsflommen, opplyser hydrolog Harald Viken i region Midt-Norge i NVE til Adresseavisen.

- Slik det ser ut nå kommer vannet til å fortsette å stige gjennom hele kvelden og natten og deler av dagen i morgen. I verste fall kan det vare til i morgen ettermiddag før vannføringen begynner å gå tilbake igjen. Innen den tid kan det se ut til at vannføringen vil nærme seg nivået for 50-årsflom, men neppe gå over, sier Viken.

Vannføringen i Nord-Trøndelag vil ikke øke like raskt som på Fosen.

I følge NVE ligger grensa for en 50-årsflom på 1351 liter i sekundet per kvadratkilometer.

- Vi venter en flomtopp i Nord-Trøndelag noe tidligere enn på Fosen. Det kan hende at den kommer allerede i kveld. Vi håper det vil roe seg i morgen og senest på ettermiddagen, men dette avhenger av om det slutter å regne eller ikke, sier Viken.

ÅLEN Kaos rådet i Ålen sentrum etter store nedbørsmengder i 2011. Vannet steg oppover husveggene og mange innbyggere måtte reddes ut fra sine hjem. Foto: Per Magne Moan / Scanpix
ÅLEN Kaos rådet i Ålen sentrum etter store nedbørsmengder i 2011. Vannet steg oppover husveggene og mange innbyggere måtte reddes ut fra sine hjem. Foto: Per Magne Moan / Scanpix Vis mer