- NVE har ikke penger til nye flomsikringsprosjekter

Hvis flommene på Vestlandet avdekker nye sikringsbehov i de rammede områdene, har ikke Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) penger til tiltak. Budsjettmidlene for både 2014 og 2015 er brukt opp.

FLOM: Elva Opa flommet over i Odda. Fem hus og en bro er revet bort, og flere hus står i fare for å bli tatt av elva. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FLOM: Elva Opa flommet over i Odda. Fem hus og en bro er revet bort, og flere hus står i fare for å bli tatt av elva. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om regjeringen i statsbudsjettet økte bevilgningene til NVE med 40 millioner kroner til skred- og flomforebygging, er etterslepet så stort at det ikke er ledige midler, skriver Klassekampen.

- Vi har et etterslep i sikringsarbeidet som vi gjerne kunne ha forsert, men det er et politisk spørsmål, sier seksjonsleder Steinar Schanche i NVE.

NVE mener at behovet for sikringstiltak de neste 20 årene er nærmere 2,6 milliarder kroner.

Og hvis flommene på Vestlandet skulle avdekke nye behov for sikring, noe som slike hendelser gjerne gjør, er kassa til NVE allerede tom.

- Noen mindre tiltak er det sikkert mulig å finne midler til, men store summer vil vi ha problemer med. Slike uforutsette hendelser er det vanskelig å finne midler til innenfor det normale årsbudsjettet, sier Schanche.

Skulle det være akutt behov for bistand for å hindre store skader under kriser, vil imidlertid NVE gi hjelp til tross for manglende budsjettdekning.

(NTB)