STILLE FØR stormen «Berit». Hun treffer hardest i kveld, men pisket allerede onsdag Refvikvatnet på Vågsøy. Foto: Bjarne Eldevik
STILLE FØR stormen «Berit». Hun treffer hardest i kveld, men pisket allerede onsdag Refvikvatnet på Vågsøy. Foto: Bjarne EldevikVis mer

NVE har utstedt flomvarsel

Kraftige vinder og ekstremflo er ikke nok: Stormen «Berit» kommer også med store nedbørsmengder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan opplever du uværet? Send dine historier og bilder til e-post 2400@db.no eller sms/mms 2400.

(Dagbladet): Vinder opp i orkan styrke og en historisk høy stormflo er ikke nok for uværet «Berit» som turer mot kysten av landet: Hun er også full av nedbør som skal dumpes over land.
 
Nå sender Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ut et flomvarsel for Vestlandet og Nordland.

- Det ventes store nedbørsmengder og raskt økende vannføring i bekker og mindre elver i Nordland fredag og lørdag. Det ventes mest nedbør som regn i området mellom Brønnøysund og Bodø, lyder varselet, og fortsetter:

- Det ventes store nedbørmengder og raskt økende vannføring i bekker og mindre elver i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal i perioden fredag til mandag. Det ventes mest nedbør i Hordaland, Sogn og Fjordane, nordlige del av Rogaland og på Sunnmøre.

BLÆST: Kargrafikken viser blant annet vindstyrker. Det ser verst ut sør i Nordland og i Helgeland, hvor det iallfall blir full og til dels sterk storm. Utsatte steder kan oppleve vind i orkan styrke. Grafikk: Stormgeo
BLÆST: Kargrafikken viser blant annet vindstyrker. Det ser verst ut sør i Nordland og i Helgeland, hvor det iallfall blir full og til dels sterk storm. Utsatte steder kan oppleve vind i orkan styrke. Grafikk: Stormgeo Vis mer

Sjekk været der du bor på Dagbladets værsider.

Skred og oversvømmelser Vannføringene ventes å kulminere på et nivå under femårsflom. Den varslede stormfloen, som kan nå 110-120 centimeter over det oppgitte i tidevannstabellene, vil også kunne bidra til å forsterke vannstandøkningen i kystnære elver.

NVE advarer om lokale oversvømmelser. Store nedbørsmengder i kombinasjon med smøsmelting på vannmettet jord, øker videre sjansene for jordskred på steder med bratte skråninger og langs vassdrag med stor vannføring, opplyser NVE.

«Berit» er en av de kraftigste stormene på ti år, og den andre til å få et eget navn siden «Ask» i fjor. Meteorologene forventer at uværet vil herje på sitt kraftigste langs de utsatte strekningene sent i kveld og i natt, før det løyer innen formiddagen lørdag.

Ekstremflo Særlig de ekstreme vannstandene langs kysten fra Møre og Romsdal og til Nordland er grunn til bekymring, og publikum nært vannet på disse stedene anbefales å sikre verdier. Meteorologisk institutt har dermed utstedt et ekstremvarsel for Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Helgeland, Salten, Ofoten og Lofoten

Årsaken til at vannstanden kan nå 110 centimeter over verdiene i tidevannstabellene er en særdeles uheldig kombinasjon av faktorer.

FRA OVEN: «Berit» sett fra en satellitt. Foto: Stormgeo
FRA OVEN: «Berit» sett fra en satellitt. Foto: Stormgeo Vis mer

- Vi er maks uheldige, egentlig. I tillegg til en allerede veldig høy flo av astronomiske årsaker, altså sola og månen, er det lavt trykk. Det betyr at lufta er lettere, og vannstanden heves fordi den presser mindre på sjøen. I tillegg vil man enkelte steder få vind inn mot kysten som fører med seg mer vann, samt høye bølger, sier vakthavende statsmeteorolog Eirik Samuelsen ved værvarslinga Nord-Norge.

Selv om uværet er ventet å nå sitt verste senere i kveld, er det meldt om vindkast opp i orkan styrke utsatte steder langs kysten.

- Det ser verst ut sør i Nordland og i Helgeland, hvor det iallfall blir full og til dels sterk storm. Svakere gjenstander og ting som ligger løst kan blåses opp, som trær og hustak. Det kan være farlig å bevege seg utendørs, sier statsmeteorolog Børje Johansson til Dagbladet.

Oljeplattformene svinger Særlig havområdene får oppleve vindens og bølgenes kraft på nært hold. Statoil har iverksatt stormprosedyrer og begrenser eller stanser all ferdsel utendørs på enkelte plattformer, i tillegg til at operasjonene om bord reduseres.

- Jeg snakket akkurat med de på Heidrun-plattformen, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil til Dagbladet.

HUNDREÅRSBØLGER: Kartgrafikken viser signifikant bølgehøyde. Ute i Norskehavet kan det oppstå bølger med topper på 30 meter, altså såkalte hundreårsbølger. Grafikk: Stormgeo
HUNDREÅRSBØLGER: Kartgrafikken viser signifikant bølgehøyde. Ute i Norskehavet kan det oppstå bølger med topper på 30 meter, altså såkalte hundreårsbølger. Grafikk: Stormgeo Vis mer

- De sier det blåser i over orkan styrke, med vindkast på 79 knop (40,6 m/s), og at plattformen rører ganske mye på seg. De har registrert bølgetopper på 13-14 meter, og forventer at det kommer til øke utover ettermiddagen, fortsetter Skauby.