NVE-ingeniør: - Flommen var ikke godt nok varslet

NVE: - Vurderingen vi gjorde var helt riktig.

DÅRLIG VARSLET: Store nedbørsmengder på vestlandet har ført til flom, som her i elva Opo i Odda i Hordaland. Nå mener en sjefingeniør i NVE at flommen ikke var godt nok varslet i andre fylker. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
DÅRLIG VARSLET: Store nedbørsmengder på vestlandet har ført til flom, som her i elva Opo i Odda i Hordaland. Nå mener en sjefingeniør i NVE at flommen ikke var godt nok varslet i andre fylker. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede mandag varslet flom- og rasvarslingstjenesten til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) høyeste nivå (fire/rødt) for Hordaland, mens det i Sogn og Fjordane ble vurdert til nivået under (tre/oransje).

Flommen har truffet hardest i Hordaland. Men flere hundre personer har blitt evakuert fra forskjellige steder i Sogn og Fjordane. Tirsdag kveld måtte flere enn 20 personer bli hentet ut av enkelte områder med helikopter, da bruer og veier var blitt tatt av flommen.

Minst seks hus er tatt av vannmassene i Flåm i Aurland kommune i Sogn og Fjordane.

- Burde ha vært rødt Sjefingeniør Inge Lavoll i NVE innrømmer overfor NRK at de store nedbørsmengdene ikke ble varslet godt nok.

- I ettertid ser vi at faren for flom ikke var godt nok varslet. Det burde ha vært rødt også andre steder enn i Hordaland, sier Lavoll til NRK.

Han forteller at det også har kommet reaksjoner fra NVE i Oslo.

- Det er et vesentlig spørsmål som også er stilt fra NVE sentralt i Oslo. Varselet går ut basert på nedbørsvarsel og det vi ellers vet om fuktighet i bakken, og mengden vann i elvene, sier han til NRK.

Uenig Men hos NVE i Oslo er man sikre på at varselet som gikk ut for Sogn og Fjordane var helt korrekt.

- Vurderingen om å sende ut det varselet vi gjorde var helt riktig, sier Inger Karin Engen, hydrolog ved flomvarslingstjenesten i NVE til Dagbladet.

Hun understreker at varsling på oransje nivå er et veldig alvorlig varsel, som skal tas på alvor.

- Når man skal varsle må man varsle på bakgrunn av kunnskapen man sitter på der og da, noe som ble gjort. Det ble sendt ut et varsel som det i høy grad er verdt å ta på alvor. Hadde vi vurdert faren til et høyere nivå, så hadde vi varslet et høyere nivå, sier hun.

- Får stå for hans regning - Det er en sjefingeniør i NVE som sier at varslingen ikke var god nok, og at det har kommet reaksjoner fra NVE sentralt. Stemmer ikke det han sier?

- Det får stå for hans regning. Det er ikke noe vi har fått noen reaksjoner på fra den øverste ledelsen i NVE, sier Engen til Dagbladet.

KRITISERES: En ansatt i NVE mener at flomvarselet som gikk ut tidligere denne uken ikke var godt nok. Skjermdump: varsom.no
KRITISERES: En ansatt i NVE mener at flomvarselet som gikk ut tidligere denne uken ikke var godt nok. Skjermdump: varsom.no Vis mer